Avalansa de efecte negative in toata lumea, dupa aprecierea francului elvetian. Case de brokeraj de pe tot mapamondul, in pragul falimentului, dupa pierderi masive
Case de brokeraj din intreaga lume, din New York si pana in Noua Zeelanda, inregistreaza pierderi masive in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a permite aprecierea francului, iar unele dintre acestea au fost nevoite sa intre in insolventa.
Astfel, casa de brokeraj pentru persoane fizice Alpari UK a cerut vineri intrarea in insolventa, in urma pierderilor suferite de clienti din cauza deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul valutar.
"Aprecierea recenta a francului, provocata de schimbarea neasteptata de politica a Bancii Nationale a Elvetiei a generat o volatilitate exceptionala si o lipsa extrema de lichiditati", a anuntat Alpari, care este sponsor pe tricourile clubului englez de fotbal West Ham.
Alpari a precizat ca in cazul in care clientii nu pot acoperi pierderile, atunci acestea sunt suportate de companie, aceasta fiind nevoita sa confirme ca a intrat in insolventa.
Furnizorul de servicii online de trading London Capital Group Holding a inregistrat o pierdere legata de francul elvetian de pana la 1,7 milioane de lire.
Astfel de pierderi provoaca intrebari legate de viitorul serviciilor de trading pentru persoane fizice pe piata valutara internationala.
Potrivit unui studiu recent al Bancii Reglementelor Internationale, ponderea operatiunilor de trading pentru persoane fizice este de aproape 4%, pe o piata valutara de aproape 2.000 de miliarde de dolari.
Autoritatile de reglementare din Noua Zeelanda si Hong Kong au anuntat ca verifica companiile de brokeraj si bancile care fac tranzactii cu franci elvetieni, in urma informatiilor privind volatilitatea si pierderi.
Dealeri din Londra de la banci precum Deutsche Bank, UBS Group si Goldman Sachs Group au facut eforturi sa proceseze ordinele de tranzactii, in urma anuntului surprinzator al bancii centrale elvetiene.
Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a inregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, in urma eliminarii plafonului pentru francul elvetian, potrivit unei persoane apropiate situatiei. Un purtator de cuvant al bancii a refuzat sa comenteze informatia.
La New York, FXCM, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare destinate operatiunilor valutare online si pentru persoane fizice, a anuntat ca ar putea sa incalce unele prevederi privind nivelul capitalului, dupa ce clientii au suferit pierderi de 225 de milioane de dolari. Actiunile FXCM au scazut cu 80% in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii bursei si au fost suspendate temporar de la tranzactionare, dupa deschidere.
La Hong Kong, presa a relatat ca clientii HSBC Holdings au putut sa cumpere franci elvetieni la un curs sub cel din piata, timp de mai multe ore, prin sistemul online, realizand profit de mii de dolari. Banca a anuntat ca in prezent tranzactiile online se desfasoara normal si ca investigheaza informatiile ca clientii au putut sa tranzactioneze franci la cursul vechi, dupa ridicarea plafonului valutar de catre Banca Nationala a Elvetiei.
Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011. in urma anuntului, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro.
Mai multe despre:
#franc elvetian#casa de brokeraj
Pe acelasi subiect: