Reactiile bancherilor
"Datorita dobanzii semnificativ negative (-0,75%) impuse de Banca Nationala a Elvetiei consideram ca aprecieri majore de la nivelul curent sunt putin probabile. Piata interbancara s-a stabilizat astazi in jurul valorii de 1,03 franci/euro", spun reprezentantii Volksbank Romania, institutie de credit cu un portofoliu semnificativ de imprumuturi acordate in franci elvetieni.
"Dupa ce rata de schimb franc euro a fost limitata de Banca Nationala a Elvetiei mai mult de trei ani este greu de cuantificat la cald care ar fi o rata de echilibru in conditiile actuale. Dinamica obisnuita a unor asemenea evenimente indica totusi ca la debut avem o suprareactie, dupa care investitorii se mai domolesc regandind riscurile si componenta portofoliului. Este insa greu de crezut ca rata la care se va restabili echilibrul va fi aproape de 1,2 franci/euro. In momentul in care limita a fost impusa (septembrie 2011) euro era aproape la paritate cu francul. De atunci economiile statelor din zona euro au mai slabit, iar incertitudinile geopolitice au crescut. Aceasta ma face sa cred ca echilibrul se va stabili in jurul a 0,95 franci/euro", a declarat economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol.
"Cred ca pietele se vor calma. Decizia a luat prin surprindere pe toata lumea. Anuntul Bancii Elvetiei a avut influenta pe est-europene, dar mai putin pe coroana si leu (fata de euro - n.r.). Impactul vine din cursul euro/franc. Nu cred ca s-a terminat, cotatiile actuale cred ca se vor mai misca. Banca Elvetiei trebuie sa mai iasa si sa mai dea niste explicatii", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.
Francul elvetian a sarit peste 5 lei la mai multe banci comerciale din Romania, dupa ce banca centrala a Elvetiei a renuntat la pragul minim de 1,2 franci/euro, impus in urma cu trei ani, pentru a impiedica aprecierea masiva a monedei nationale, considerata un plasament sigur in contextul crizei datoriilor din zona euro.
Banca centrala a anuntat, in urma cu trei ani, un prag limita pentru franc, dupa ce aprecierea acestuia pana aproape de paritate cu euro a afectat puternic exporturile. Investitorii isi cresc expunerea in franci in perioade de volatilitate, moneda statului elvetian fiind considerata unul dintre plasamentele sigure.
In aceasta perioada, francul s-a mentinut aproape de valoarea de 1,2 franci/euro, cursul pastrandu-se constant si in Romania.
Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro, scrie Bloomberg.
Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro. De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.
"Rata minima de schimb valutar a fost introdusa intr-o perioada de supraevaluare exceptionala a francului elvetian si de incertitudine pe pietele financiare. Moneda euro s-a depreciat cosiderabil fata de dolarul american, ceea ce a determinat scaderea francului elvetian fata de dolar. In aceasta situatie, banca a concluzionat ca mentinerea ratei de schimb valutar pentru francul elvetian fata de euro nu mai este justificata", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Elvetiei.
Francul elvetian s-a apreciat joi cu 30% fata de euro, atingand un nivel record, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata.
Francul se tranzactiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.
Francul a inceput sa se aprecieze masiv si in Romania. Mai multe banci comerciale au afisat deja un curs peste 5 lei pentru un franc elvetian. Leumi Bank, Banca Transilvania si Bancpost au afisat cursuri peste 5 lei pentru un franc. Ultima dintre ele a stabilit initial un curs de schimb de 6,5 lei/franc elvetian, revenind ulterior la 5 lei pentru un franc. Dupa anuntarea cursului BNR, bancile comerciale afisau pentru moneda elvetiana un curs cuprins intre 4,8 si 5 lei/franc.
Dolarul a atins un nou maxim fata de leu
Cursul anuntat, joi, de BNR pentru moneda elvetiana este de 4,3287 lei/franc, in crestere masiva fata de ziua anterioara, cand paritatea a fost de 3,7415 lei/franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei.
Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani si a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, ce mai ridicat curs a fost consemnat in urma cu aproape doi ani si jumatate. BNR a anuntat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar.
In acelasi timp, euro a urcat cu 0,99 bani, la 4,5034 lei, si trecut astfel pentru prima data in ultimele noua luni de pragul de 4,5 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, cand BNR a anuntat o paritate de 4,5085 lei/euro. Cursul maxim pentru euro a fost inregistrat pe 3 august 2012, moment in care euro a fost evaluat la 4,6481 lei.
In Romania sunt aproximativ 70.000 de oameni care au luat imprumuturi in franci elvetieni de la banci in perioada 2006-2008 si ale caror rate s-au dublat in ultimii 4 ani.
"
Pe leu miscarea a fost mica. Pe franc a fost panica si a fost chiar oprit de la tranzactionare. Au fost diferente foarte mari intre ofertele de cumparare si cele de vanzare", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.
Volumele de transfer in piata locala au fost ridicate, transferurile plasandu-se intre un minim la 4,4910 lei/euro si un maxim de 4,5032 lei/euro.
In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat puternic, cu 1,9%, in raport cu euro.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla joi la 0,06% - 0,043% pe an, fata de 0,06% - 0,45% pe an miercuri.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,1% - 0,59%, comparativ cu 0,11% - 0,6% pe an in ziua anterioara.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,57% pe an, de la 1,56% pe an miercuri.
Aprecierea record a francului a dus bursa elvetiana la cea mai drastica scaderere din ultimii 27 ani
Indicele SMI al bursei elvetiene a scazut cu 12% joi, marcand cel mai mare declin din ultimii 27 de ani, dupa ce francul elvetian s-a apreciat la un nivel record fata de euro, in urma deciziei bancii centrale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de curs valutar, transmite Bloomberg.
Actiunile bancii Credit Suisse au scazut cu 15,1%, in timp ce titlurile producatorului de ciment Holcim au coborat cu 11,6%. De asemenea, actiunile producatorului de bunuri de lux Richemont au scazut cu 14,7%, iar cele ale producatorului de medicamente Actelion, cu 14,3%.
Miscarea Bancii Elevetiei, care a hotarat sa eliminie plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro, a inversat si trendul marilor burse europene, care au trecut pe scadere. Astfel, indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborat cu 0,5%, iar indicele FTSE al bursei din Londra a scazut cu 0,6%.
"Interventiile Bancii Nationale pe piata valutara din ultimele zile trebuie sa fi costat destul de mult, impingand institutia spre decizia surpriza de astazi. Date fiind presiunile puse pe cursul euro/franc, o incalcare accidentala a plafonului minim ar fi afectat mai serios credibilitatea bancii centrale", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist al bancii Swissquote.
Banca centrala elvetiana scria istorie in septembrie 2011, prin plafonarea cursului franc-euro
Banca Nationala din Tara Cantoanelor a anuntat in 9 septembrie 2011 ca va limita cursul la cel putin un 1,2 franci elvetieni pentru un euro, urmand sa impuna aceasta limita prin achizitia de valuta (euro sau dolari) din piata in cantitati nelimitate.
Ca urmare a anuntului Bancii Elvetiei din septembrie 2011, francul elvetian s-a depreciat cu pana la 9,9% fata de euro, cel mai amplu declin inregistrat vreodata in raport cu moneda unica. Scaderea s-a simtit si la Bucuresti, unde cursul de schimb a coborat cu peste 8%, la 3,5350 lei/franc.
"Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rata euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Nationala va impune acest curs minim cu determinare totala si este pregatita sa cumpere valuta in catitati nelimitate", anunta atunci institutia.
Decizia a fost luata in urma cererilor aproape disperate ale patronatelor elvetiene care spun ca intarirea puternica a francului din acest an a scumpit produsele la export, asa ca risca sa isi inchida fabricile si sa-si concedieze angajatii. Luna trecuta francul ajunsese aproape de paritate cu moneda euro.
Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei.
Inainte de 2011, francul fusese pe un trend ascendent de trei ani, generat de criza financiara mondiala declansata in septembrie 2008 de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers.