Aprecierea francului risca sa declanseze o noua criza financiara asemanatoare celei din 2008. Cum rezolva tarile din jurul Romaniei problema creditelor in moneda elvetiana
“Francogeddon'', ''tsunami financiar'', ''soc pentru Europa de Est''. Acestia sunt termenii in care vorbesc analistii si presa internationala despre decizia de ieri a bancii centrale elvetiene de a elimina plafonul minim de schimb valutar a francului fata de euro. Socul de ieri asupra monedelor est-europene a fost comparabil cu cel al falimentului Lehmann Brothers din 2008.
Anuntul de ieri al Bancii Centrale a Elvetiei a luat prin surprindere pe toata lumea. Nici macar sefa FMI, Christine Lagarde, nu parea sa fi fost anuntata dinainte.
''A fost o mica surpriza. Sper ca celelalte banci centrale fusesera anuntate, dar nu sunt sigura'', a spus Christine Lagarde.
Dupa reactiile de pe pietele valutare, nu s-ar spune ca bancile centrale straine stiau. “Alte banci centrale din Europa fac eforturi sa-si aprecieze monedele. In Europa de Est au fost deprecieri mari ale monedelor locale'', explica Paul Hannon, analist Wall Street Journal.
Zlotul polonez s-a depreciat ieri cu 16% fata de francul elvetian, iar forintul maghiar cu 15%. Impactul s-a vazut imediat si pe burse, unde actiunile bancilor cu credinte numeroase in franci elvetieni au scazut.
''Modul in care au facut aceasta miscare a expus multi alti agenti, banci si altii, la pierderi potentiale mari'', mai spune Paul Hannon.
Dintre tarile din jur, Austria pare cea mai vulnerabila, caci 96% din totalul creditelor acordate in valuta sunt in franci elvetieni. In Polonia, 46% din credintele imobiliare sunt in aceasta moneda.
Mai putin afectata este Ungaria, care a obligat bancile sa converteasca aceste credite in forinti, o decizie controversata la acea data. Si in Croatia, unde 10% din credite sunt in franci, justitia a luat o decizie similara anul trecut, insa aceasta nu este definitiva.
''Dupa masurile luate anul trecut, valoarea creditelor in franci s-a redus cu 10-11 miliarde, fiind acum de aproximativ doua miliarde'', explica Janos Samu, analist financiar.
Bulgaria are, de multi ani, cursul levei fixat la aproape jumatate de euro, asa ca pentru bulgari, credintele in euro au fost intotdeauna mai atragatoare decat cele in franci.
De altfel, decizia Bancii Centrale Elvetiene afecteaza si economia Elvetiei. ''De la ceasuri pana la ciocolata si produse farmaceutice, produsele elvetiene tocmai au devenit mult mai scumpe, exportarea lor in lume va deveni mai dificila'', spune Jim Boulden, corespondent CNN.
Marile companii elvetiene au inregistrat pierderi pe burse, iar scumpirea produselor care merg la export ii determina pe oameni sa se teama pentru locurile lor de munca.
Pe acelasi subiect: