Brexit, noua amenintare la adresa UE. Germania avertizeaza ca o iesire a Marii Britanii din UE ar fi “dezastruoasa” pentru ambele state si pentru intregul bloc comunitar
Volker Treier, adjunctul sefului Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, a avertizat ca o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) ar fi 'dezastruoasa' pentru ambele state, transmite BBC, potrivit Agerpres.
Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron si-a reiterat promisiunea de a organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind iesirea sau nu a Marii Britanii din UE. Vineri, David Cameron s-a intalnit la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Oamenii de afaceri germani sunt 'uluiti' ca Marea Britanie intentioneaza sa organizeze un referendum privind apartenenta sa la UE, a explicat Volker Treier, adaugand ca Angela Merkel nu ar trebui sa ofere concesii, deoarece si alte state ar putea cere negocieri privind conditiile apartenentei la UE.
Conform datelor Camerei de Comert si Industrie, firmele germane au aproximativ 400.000 de angajati pe teritoriul Regatului Unit.
Daca Marea Britanie decide sa paraseasca UE, un numar important de companii germane ar putea decide reducerea investitiilor in aceasta tara, a avertizat Volker Treier.
Marea Britanie este cel mai important partener comercial al Germaniei din Europa, cu un excedent de 42 miliarde de euro in 2014, conform datelor Oficiului Federal de Statistica (Destatis).
Cea mai mare banca din Europa, Deutsche Bank, a infiintat un grup de lucru care va analiza daca vor fi mutate unele divizii britanice in Germania, in cazul in care Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Deutsche Bank are 9.000 de angajati in Regatul Unit.
Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmari in renegocierea relatiilor cu UE se numara obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natura sa afecteze interesele nationale britanice si diminuarea fluxului imigrantilor est-europeni in Marea Britanie, in special prin adoptarea unor masuri care sa restrictioneze accesul acestora din urma la sistemul britanic de asistenta sociala. O astfel de masura ar fi inghetarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranti.
Pe acelasi subiect: