Marea Britanie a exportat in 2014 jumatate din bunuri si servicii catre UE: 227 miliarde de lire sterline (359 miliarde de dolari). Companiile straine care opereaza in Regatul Unit au acces la o piata alcatuita din 28 de state si 500 milioane de persoane. Jumatate din totalul investitiilor straine directe in serviciile financiare vine din UE.

Germania avertizeaza ca o iesire a Marii Britanii din UE ar fi “dezastruoasa” pentru ambele state si pentru intregul bloc comunitar

Londra ramane un centru financiar global de prima marime, insa bancile globale si-ar muta sediile europene in alte state, deoarece nu vor mai putea folosi orasul ca pasaport pentru tranzactiile lor in UE, arata S&P

Unele banci isi muta deja sediile europene la Dublin. Americanii de la Citigroup au tranferat sediile europene ale diviziei de retail in Irlanda, pentru a-si reduce costurile.

Cea mai mare banca britanica, HSBC, analizeaza posibilitatea mutarii sediului general in Asia si avertizeaza asupra consecintelor iesirii tarii din UE. 

Bancile de pe Wall Street pregateeau planuri de transferare a unor activitati din Londra in Irlanda, inca de anul trecut, in eventualitatea in care Marea Britanie s-ar retrage din Uniune. 

Persoane apropiate Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley au declarat pentru Financial Times ca Irlanda este o locatie favorabila. "Ma gandesc sa transfer o parte din activitati in Irlanda. Cred ca banca centrala irlandeza si guvernul vor aprecia acest lucru. Nu este vorba atat despre Brexit (iesirea Marii Britanii din UE - n.r.), cat despre optimizarea juridica", a declarat directorul diviziei britanice a unei banci de pe Wall Street, in 2014.

Sefii de banci americane considera ca este improbabil ca Marea Britanie sa beneficieze de aceleasi drepturi de libera circulatie in spatiul comunitar daca va iesi din UE. 

Deutsche Bank ameninta cu iesirea din Marea Britanie, in cazul unui Brexit. 9.000 de angajati ar putea ramane fara joburi

Frank Gill, S&P: "Credem ca ar putea reduce actualul excedent comercial net al Marii Britanii in asigurari si servicii financiare cu peste 3% din PIB. Totusi, nivelul impactului va depinde de adoptarea unor acorduri de liber schimb alternative intre Guvernul de la Londra si UE, in eventualitatea unui Brexit", arata Agerpres.

Standard & Poor's a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingului suveran 'AAA' atribuit Marii Britanii, luna aceasta, si a avertizat ca tara risca sa-si piarda ratingul de credit in urma deciziei premierului David Cameron de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la UE. 

Inrautatirea perspectivei ratingului ar putea determina S&P sa retrogradeze Marea Britanie in urmatorii doi ani. 

Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron si-a reiterat promisiunea de a organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE.

Si Moody's a avertizat recent ca iun vot in favoarea iesiri Marii Britanii din UE ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al tarii, va bloca accesul la piata comuna si la oportunitatile de afaceri, dar va pune presiune si asupra lirei sterline. 

Moody's atribuie Regatului Unit un rating suveran 'Aa1' cu perspectiva stabila, cu o treapta sub 'AAA' (cel mai ridicat nivel). 

In ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% in primul trimestru din 2015, cel mai rapid avans din randul statelor G7 (principalele sapte state industrializate din lume).  In 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, fata de un avans de 2,6% estimat initial de ONS si fata de o expansiune de 1,7% in 2013. Este cel mai rapid ritm de crestere din 2006, cand PIB-ul a inregistrat un avans de 3%.

Efectele GREXIT, in Europa: De la o recesiune fara precedent si o criza umanitara nemaivazuta din 45, la scenariul negru cu multe monede in paralel sau cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului