Si totusi, iata de ce nu va opri Putin livrarile de gaze catre Ucraina
Pe tot parcursul acestei saptamani, Vladimir Putin a parut foarte determinat sa opreasca livrarile de gaze naturale catre Ucraina. In 10 aprilie, a tremis o scrisoare catre 18 state din Europa, avertizand ca Rusia “ar putea intrerupe total sau partial” livrarile catre Kiev, ceea ce ar avea repercusiuni si asupra Europei de Vest, unde ajung 15 procente din gazul rusesc, prin conductele ucrainene.
Dar in 11 aprilie, Kremlinul a venit cu o alta declaratie, prin care sustinea ca Rusia nu planuieste sa opreasca gazele, promitand ca isi va onora contractele catre clientii europeni.
Rusia a mai jucat ping-pong cu Ucraina si inainte, cel mai recent in 2009, cand a sistat livrarile pentru 2 saptamani, in mijlocul iernii, ceea ce a afectat si sud-estul Europei. “De ce ezita, insa, acum Putin?”, se intreaba jurnalistii de la BusinessWeek.
Pe de o parte este o chestiune de sincronizare. Rusia a acumulat rezerve semnificative de gaze in timpul unei ierni destul de calde, in timpul careia statele europene au cumparat mai putine gaze ca in anii anteriori.
Pe de alta parte, aspectul cel mai important, poate, este ca economia Rusiei este “mai vulnerabila decat se estimase initial”, este de parere Neil Shearing, economist la Capital Economics, in Londra. De remarcat ca exporturile totale de gaze si petrol catre Europa reprezinta 10% din Produsul Intern Brut al Rusiei, arata datele Capital Economics.
In conditiile in care se confrunta cu o instabilitate economica, o moneda slaba si iesiri masive de capital din tara, “Rusia are nevoie de banii pe care ii face din exporturile de energie mai mult ca oricand”, spune Shering. Iar pe de alta parte, nu exista nicio modalitate prin care Rusia ar putea taia gazele catre Ucraina, fara sa afecteze si tranzitul catre Europa.
Jurnalistii de la BusinessWeek mai comenteaza si ca Moscova are nevoie ca Ucraina sa-i fie in continuare client, chiar daca autoritatile de la Kiev au datorii de miliarde de dolari catre Rusia. In baza unui acord semnat anul trecut de Vladimir Putin si de fostul presedinte ucrainean Viktor Ianucovici, Ucraina ar fi trebuit sa plateasca 9,4 miliarde de dolari in acest an pentru livrarile de gaze de la Gazprom, ceea ce reprezinta in jur de 6% din totalul veniturilor gigantului de stat, care detine monopolul in Rusia, potrivit Oxford Institute.
Intelegerea nu a fost rupta, iar Rusia cere preturi mai mari. Dar Moscova probabil ca nu va mai primi nimic, in conditiile in care Ucraina se gandeste sa renunte treptat la Gazprom si sa-si indrepte atentia spre vecinii europeni, care ar putea sa-i furnizeze gazele de care are nevoie.
Bineinteles, Ucraina si restul Europei nu-si permit inca sa renunte la gazul rusesc, spune Jonathan Stern, cercetator senior la Oxford Institute. “Fara gazul rusesc, preturile in Europa ar ajunge la cer. Ar fi o crestere masiva a facturilor peste tot. Dar o taiare abrupta a livrarilor ar fi la fel de periculoasa pentru Moscova, a carei economie este foarte bolnava. Este ultimul lucru de care are nevoie Putin”, a adaugat Stern.
Pe acelasi subiect: