Daca Moscova nu ar mai livra gaze tarilor comunitare, prin Ucraina, atunci putem spune ca aproape jumatate din industria europeana ar avea mari probleme. Asta pentru ca Germania, cea mai puternica economie de pe continent, foloseste 40% gaz din Siberia.

In Franta, situatia nu este la fel, ci pare mult mai relaxata, pentru ca importa doar 17 procente. Restul vine din Norvegia. Nu la fel de fericiti sunt austriecii, care aduc din Rusia peste jumatate din aceste hidrocarburi. In aceeasi situatie sunt si vecinii unguri, dar si grecii.

Toate aceste tari sunt piete de unde Romania cumpara haine, alimente, electrocasnice si masini. O scumpire a acestor produse ar atrage majorari de preturi si la noi in tara, sustine ministrul Energiei, convocat astazi la o intalnire cu omologii sai europeni pe tema crizei ucrainene.

"Cred ca romanii si companiile romanesti nu vor fi afectate de o eventuala intrerupere a gazelor rusesti. Efecte am putea avea dinspre piata europeana, daca gazele se vor scumpi acolo, atunci se va resimti si la noi", spune Razvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Asta desi noi avem nevoie de gaz de la rusi doar in proportie de 25% si doar pe timp de iarna geroasa. Acum, de exemplu nu importam deloc, pentru ca resursele noastre acopera mai mult decat consumam.

Am putea si sa exportam tarilor din jur, dar abia luna viitoare va fi gata si infrastructura care va trimite gaz spre Ungheni, Republica Moldova. Daca am vinde macar jumatate din cantitatea stocata in depozitele de gaz aflate in sudul si centrul tarii, umplute cu aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz metan - am putea castiga o jumatate de miliard de dolari.

INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti

Autoritatile iau in calcul mai multe variante pentru a reduce cat mai mult dependenta de gazul rusesc. "Daca vorbim despre o criza care se prelungeste, cu atat mai mult Romania trebuie sa isi dezvolte capacitatile pe care le are. Ma refer la productia conventionala - OMV si Romgaz sunt producatori de gaze in Romania, ma refer la marile companii - Exxon stiu bine ca au descoperit zacaminte in Marea Neagra”, declara, joi, premierul Victor Ponta.

Potrivit expertilor, in ritmul actual de exploatare, rezervele cunoscute de gaz metan ale Romaniei s-ar epuiza in urmatorii 9 ani.

Presedintele Vladimir Putin, a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene, in care sustine ca Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, iar daca Ucraina nu-si va plati datoriile catre Gazprom, compania va fi nevoita sa sisteze livrarile.