"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin.

Uniunea Europeana a indemnat Rusia sa respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. "Uniunea Europeana este un client bun. Achizitioneaza 70% din exporturile ruse de exergie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles. "Asteptam ca furnizorii sa respecte angajamentele si este in interesul tuturor ca energia sa nu fie utilizata ca instrument politic", a subliniat oficialul CE.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere", a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia. "Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv", a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

"Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze destinate Ucrainei, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi oprite sau limitate", a atras atentia Putin, propunand solutionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei. "Scrisoarea a fost trimisa joi, pe cale diplomatica, liderilor din Europa de Vest si de Est", adauga Peskov. "Vladimir Putin propune adoptarea unor masuri urgente, deoarece situatia nu mai poate astepta", a adaugat Peskov. "Situatia poate avea consecinte negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina", a spus el.