"Europa este cel mai apropiat partener al Statelor Unite. Lumea e mai sigura si mai justa cand Europa si Statele Unite sunt solidare", a spus presedintele american.

Barack Obama, presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-au reafirmat determinarea fata criza ucraineana, provocata de Rusia dupa invadarea Crimeii. "Suntem uniti in sustinerea Ucrainei si acordarea de sprijin pentru stabilizarea economiei ucrainene, suntem uniti in angajamentul nostru pentru securitatea Europei si in misiunea noastra de a izola Rusia si a-i impune sanctiuni pentru actiunile ei", a punctat Obama.

America este hotarata sa contribuie la reducerea dependentei Europei de gazul rusesc. "Odata ce avem incheiat un acord economic, licentele pentru exporturile americane de gaze vor fi mai usor de acordat, ceea ce inseamna foarte mult in actualul climat geopolitic", sustine presedintele Statelor Unit.

Dimineata, inaintea summitului de la Bruxelles, Obama, insotit de regele si premierul Belgiei, s-au recules la un cimitir din Flandra, unde isi dorm somnul de veci soldati americani cazuti in Primul Razboi Mondial.

Pe de alta parte, presa de peste ocean scrie ca trei agenti ai Serviciilor Secrete, insarcinati sa asigure protectia presedintelui american, au fost sanctionati si trimisi acasa, dupa o noapte de betie. S-a intamplat zilele trecute la Amsterdam, chiar inainte ca Obama sa soseasca in Olanda pentru summitul consacrat crizei ucrainene.