"Tara noastra a evocat in mod repetat posibilitatea unei integrari in viitor intre cele doua asociatii regionale - Uniunea Economica Eurasiatica si Uniunea Europeana. Sunt de actualitate in prezent astfel de planuri si previziuni? Nu e prea devreme pentru asa ceva? Nu, acum este timpul potrivit nu doar pentru a visa, ci si pentru a discuta. E timpul pentru a incepe consultarile", scrie Nariskin, potrivit Mediafax.

In opinia presedintelui Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), Rusia "a fost si va ramane din aceeasi familie cu natiunile europene".

Presedintele ceh, Milos Zeman, a declarat intr-un interviu publicat joia trecuta de serviciul in limba rusa al postului public de radio din Cehia ca spera ca Rusia sa adere la un moment dat la Uniunea Europeana

"Am un vis, ca pe termen lung Federatia Rusa sa devina membra a Uniunii Europene. Daca nu va place astfel, puteti sa va ganditi ca Uniunea Europeana adera la Federatia Rusa", a glumit Zeman.

El a adaugat ca economiile rusa si europeana se pot completa reciproc pentru a sprijini dezvoltarea tuturor tarilor implicate.

Presedintele ceh urmeaza sa faca o vizita la Moscova pentru a participa la celebrarile din 9 mai de Ziua Victoriei din capitala rusa, in pofida faptului ca majoritatea politicienilor europeni au refuzat invitatia Moscovei.

Kazahstanul nu vrea moneda unica cu Rusia

Kazahstanul exclude posibilitatea adoptarii unei monede unice in Uniunea Eurasiatica, zadarnicind astfel planul presedintelui rus Vladimir Putin de a introduce o moneda pe modelul euro in noua structura economica formata din fostele republici sovietice.

Potrivit mai multor analisti, presedintele kazah Nursultan Nazarbaev nu a apreciat anexarea Crimeii de catre Rusia si sustinerea de catre Rusia pentru rebelii din estul Ucrainei.

Astana a suspendat pentru 45 de zile, la inceputul lui martie, importurile de petrol si combustibil din Rusia, pentru a-si proteja piata interna amenintata de prabusirea rublei si a introdus restrictii asupra importurilor de produse alimentare din Rusia, din ratiuni sanitare. Rusia a replicat printr-un embargo asupra produselor lactate, fructelor si legumelor kazahe, din aceleasi ratiuni.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a spus liderilor Belarusului si Kazahstanului, in timpul unei intalniri la Astana, din luna martie, ca cele trei tari ar trebui sa ia in considerare infiintarea unei monede comune, scrie Reuters.

Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus si Kazahstan. Kirgizstanul urmeaza sa adere in mai.

Structura executiva a organizatiei - Comisia Economica Eurasiatica - are sediul la Moscova. Organizatia a adoptat principiul circulatiei libere a fortei de munca si vizeaza constituirea unei piete unice pentru constructii, retail si turism.

La inceputul anului, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cizhov, afirma ca Uniunea Economica Eurasiatica este dispusa la dialog cu Uniunea Europeana in vederea constituirii unui spatiu economic comun.