De altfel, tara a trecut in 2014 printr-o criza monetara fara precedent, in cei 15 ani de cand Putin este la putere, care s-a tradus in scaderea activitatii economice.

Vladimir Putin declara, zilele trecute, ca momentul culminant al dificultatilor legate de devalorizarea rublei au trecut, pentru banci si intreprinderi, iar economia isi va reveni in mai putin de doi ani.

Anexarea Crimeei a costat Rusia 25 miliarde euro in 2014, iar factura creste in continuare 

Tot marti, Medvedev a mai spus ca anexarea Crimeei a costat Rusia 25 de miliarde de euro in 2014, respectiv 1,5% din PIB, iar factura generata de blocajul economic si sanctiuni creste in continuare, transmite Bloomberg. 

"Presiunile politice si economice externe fara precedent reprezinta pretul pozitiei noastre. Dar toata lumea, autoritatile si societatea noastra, au inteles ca nu am avut alta solutie, indiferent care sunt pericolele cu care ne confruntam", a afirmat Medvedev. 

Economia Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume, intra in recesiune dupa o scadere de aproape 50% a preturilor petrolului si cea mai grava criza a rublei dupa 1998.

Sanctiunile au limitat accesul companiilor din Rusia pe pietele financiare internationale si au provocat retrageri masive de capital. 

Chiar si dupa armistitiul din estul Ucrainei si stabilizarea cotatiilor petrolului, banca centrala a Rusiei anticipeaza ca economia se va contracta cu pana la 4% in acest an. 

"Pierderile provocate de restrictiile impuse sunt semnificative, nu ascundem asta. Nu exista practic niciun sectorul economic care sa nu fie afectat de unele dintre masurile politice, de la sectorul financiar si limitarea accesului la credite externe si pana la importurile de tehnologie", a aratat premierul. 

Medvedev a comparat totodata anexarea Crimeei cu reunificarea Germaniei in 1989, el afirmand ca pasul "istoric" de anexare a peninsulei de la Marea Neagra in martie 2014 a fost justificat. 

"Pentru multi, revenirea Crimeei a fost o dreptate istorica, a carei semnificatie este echivalenta cu caderea Zidului Berlinului, reunificarea Germaniei sau returnarea Hong Kong sau Macao Chinei", a declarat el. 

Medvedev a adaugat ca Rusia nu s-a confruntat niciodata cu atat de multe provocari in acelasi timp.