Liderii UE merg in Ucraina, la primul summit al celor doua parti de la semnarea Acordului de asociere, care a adancit prapastia intre Kiev si Moscova
Presedintele Uncrainei Petro Poroshenko si cel al Consiliului European, Donald Tusk. Foto: Hepta/Mediafax
Liderii Uniunii Europene se intalnesc luni cu presedintele Uncrainei Petro Poroshenko, pentru a discuta despre acordul de asociere, semnat in iunie anul trecut, si despre eforturile de pace din estul tarii, in conditiile in care luptele s-au intensificat in ultima perioada, anunta BBC News.
La intalnirea de la Kiev participa si presedintele CE, Jean-Claude Juncker, si cel al Consiliului European, Donald Tusk.
Discutiile care au loc luni la Kiev sunt primele dintre presedintele Poroshenko si liderii UE de la semnarea acordului de asociere Ucraina-UE, semnat in iunie anul trecut.
UE a decis sa amane aplicarea acordului pana in ianuarie 2016, dupa mai multe plangeri ale Rusiei, care are rezerve in ceea ce priveste intelegerea dintre Kiev si Bruxelles, argumentand ca o piata libera UE-Ucraina ar invada Rusia cu produse ieftine venite din Europa.
Uniunea Europeana a semnat, anul trecut, Acordul de asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, trei foste republici sovietice care vor sa apropie de Europa de Vest, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia.
Acordul presupune liberalizarea graduala a legaturilor comerciale intre parteneri, ceea ce inseamna ca cele trei tari isi vor putea vinde produsele pe cea mai mare piata unitara din lume, care numara peste 500 de milioane de consumatori, din 28 de state.
UE va acorda, totodata, ajutor si fonduri celor trei tari pentru ca acestea sa se adapteze mai usor regulamentelor europene. In schimb, UE va cere celor trei state anumite standarde in ceea ce priveste drepturile omului, implementarea democratiei, lupta impotriva coruptiei si reforme ale sistemelor economic si juridic.
Acordul a fost aspru criticat de Moscova, care a avertizat ca intelegerea va avea "consecinte grave”. De altfel, Rusia a cerut UE sa modifice continutul Acordului de asociere cu Ucraina, ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaiev cerand stabilirea unui "mandat clar" in discutiile trilaterale pe tema relatiilor comerciale UE-Kiev.
UE astepata, totodata, de la Ucraina sa puna in aplicare un plan de reforme economice care sa reduca din datoria publica nesustenabila, inflatia si coruptia la nivel inalt.
Reformarea sectorului energetic este, de asemenea, o prioritate, in conditiile in care ineficienta energetica produce pagube imense in bugetul de stat.
UE, reticenta sa se implice intr-o misiune de pace in estul Ucrainei
Un punct important al discutiilor de luni este si cererea Ucraniei catre UE de a trimite observatori care sa ajute la aplicarea acordului de incetare a focului semnat cu rebelii prorusi, dar care nu este respectat. UE este, insa, rezervata sa se implice intr-o astfel de misiune.
Problemele urgente ale Ucrainei raman pacea si stabilitatea, in conditiile in care fortele rebele din estul tarii refuza sa recunoasta autoritatea Kievului, in timp ce autoritatile ucrainene acuza Rusia ca le trimite armanent insurgentilor.
Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, declarat recent ca Rusia nu a abandonat planurile care vizeaza distrugerea Ucrainei si privarea acestei tari de un viitor european si acuza Moscova ca a concentrat trupe si echipamente militare in estul Ucrainei, pentru ajutorarea rebelilor.
"Rusia nu a renuntat la planul care prevede distrugerea Ucrainei si privarea acestei tari de un viitor european. In afara de informatiile cunoscute public, am primit unde informatii din surse ale serviciilor secrete", a spus Iateniuk. "Exista o concentratie mare de trupe si echipamente aduse pentru sustinerea insurgentilor prorusi. Agresiunea militara rusa este departe de final", a atras atentia premierul Ucrainei.
Potrivit lui Iateniuk, Ucraina implementeaza Acordul de la Minsk, dar partea rusa nu face concesii in acest sens. "Trebuie sa ne pregatim pentru o lupta indelungata pentru pace... Armata ucraineana are nevoie de sustinerea partenerilor occidentali", a subliniat Iateniuk.
Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu peste 6.100 de morti.
Pe acelasi subiect: