Kazahstanul zadarniceste planul lui Putin de a copia UE. Astana nu vrea o moneda unica in Uniunea Eurasiatica
Vladimir Putin
Kazahstanul exclude posibilitatea adoptarii unei monede unice in Uniunea Eurasiatica, zadarnicind astfel planul presedintelui rus Vladimir Putin de a introduce o moneda pe modelul euro in noua structura economica formata din fostele republici sovietice.
“Asemenea chestiuni nu se afla pe agenda discutiilor. Kazahstanul are o pozitie ferma si clara, care exclude posibilitatea unei monede unice in cadrul acestei uniuni', a declarat ministrul-adjunct al economiei kazahe, Timur Jaksilikov, potrivit AFP, preluata de Agerpres.
Declaratia lui Timur Jaksilikov vine intr-un moment in care relatiile economice s-au tensionat intre Kazahstan si Rusia, din cauza sanctiunilor impuse de Occident Moscovei.
Potrivit mai multor analisti, presedintele kazah Nursultan Nazarbaev nu a apreciat anexarea Crimeii de catre Rusia si sustinerea de catre Rusia pentru rebelii din estul Ucrainei.
Astana a suspendat pentru 45 de zile, la inceputul lui martie, importurile de petrol si combustibil din Rusia, pentru a-si proteja piata interna amenintata de prabusirea rublei si a introdus restrictii asupra importurilor de produse alimentare din Rusia, din ratiuni sanitare. Rusia a replicat printr-un embargo asupra produselor lactate, fructelor si legumelor kazahe, din aceleasi ratiuni.
Presedintele Rusiei Vladimir Putin a spus liderilor Belarusului si Kazahstanului, in timpul unei intalniri la Astana, din luna martie, ca cele trei tari ar trebui sa ia in considerare infiintarea unei monede comune, scrie Reuters.
Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus si Kazahstan. Kirgizstanul urmeaza sa adere in mai.
Structura executiva a organizatiei - Comisia Economica Eurasiatica - are sediul la Moscova. Organizatia a adoptat principiul circulatiei libere a fortei de munca si vizeaza constituirea unei piete unice pentru constructii, retail si turism.
La inceputul anului, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cizhov, afirma ca Uniunea Economica Eurasiatica este dispusa la dialog cu Uniunea Europeana in vederea constituirii unui spatiu economic comun.
Ideea infiintarii unei uniuni economice, pe modelul UE, din care sa faca parte fostele republici sovietice, este mai veche, iar bazele sale au fost puse in 2011, cand presedintii Rusiei, Belarusului si Kazahstanului au semnat un acord la Moscova, prin care si-au “integrat” economiile de 2 trilioane de dolari.
Cele trei foste republici sovietice, care au, impreuna, o populatie de 170 de milioane de persoane, au creat astfel un singur spatiu economic, de la 1 ianuarie 2012.
Uniunea Eurasiatica, infiintata oficial in 2015, isi propune sa unifice economiile si monedele fostelor tari sovietice si sa adopte politici comune in ceea ce priveste migratia si regimul vizelor.
Pe acelasi subiect: