Scandal la varful BCE. Un membru din conducere demisioneaza. Actiunile europene, in special ale bancilor, se prabusesc
Economistul german Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), va demisiona, a anuntat, vineri, BCE, confirmand informatiile furnizate anterior, pentru Reuters, de surse apropiate situatiei, care motivau decizia lui Stark prin divergentele privind controversatul program de achizitie de obligatiuni al institutiei, potrivit Mediafax. Dupa anuntul demisie lui Stark, actiunile marilor companii europene, in special titlurile bancilor, si-au accentuat declinul.
"Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor si in consiliul director la BCE, l-a informat astazi (vineri, n.r.) pe presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, ca va demisiona, din motive personale, inainte de incheierea mandatului sau la 31 mai 2014", se arata intr-un comunicat al BCE.
Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor si consiliului director de la 1 iunie 2006. Stark va fi inlocuit de secretarul de stat din Ministerul german de Finante, Joerg Asmussen.
BCE a reactivat, in august, programul de achizitii de obligatiuni, dupa o pauza de 19 saptamani, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania a cauzat cresterea puternica a costurilor de imprumut pentru cele doua state.
Decizia a fost luata in pofida opozitiei unui grup de patru membri din consiliul guvernatorilor BCE, condus de Stark si Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.
Euro si-a accelerat declinul fata de dolar in urma acestei informatii. Moneda europeana s-a depreciat pana la 1,378 dolari, minimul de la mijlocul lunii martie, si a revenit ulterior pana la 1,3789 dolari, in scadere cu 0,7% fata de sedinta anterioara.
Actiunile europene si-au accentuat declinul dupa demisia lui Stark
Actiunile marilor companii europene, in special titlurile bancilor, si-au accentuat vineri declinul, in urma anuntului referitor la demisia economistului german Juergen Stark din consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
La ora 13:30 GMT, indicele pan-european FTSE 300 era in scadere cu 1,4%. Iindicele londonez FTSE 100 a scazut cu 2,08%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,27%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 3,08%. Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a coborat cu 3,67%.
Actiunile Societe Generale au scazut cu peste 10%, urmate de Credit Agricole, cu 8,48%, BNP Paribas, cu 7% si Natixis, cu 7,49%. Titlurile companiei de asigurari Axa au pierdut 8,15%.
In Italia, actiunile UniCredit au coborat cu 5,96% si au fost suspendate de la tranzactionare, ca si titlurile Banco Popolare, care au scazut cu 5,07%. Actiunile Intesa Sanpaolo au pierdut 4,6%.
Suspiciunile referitoare la banci au atins paroxismul, dupa ce propunerea directorului general al FMI, Christine Lagarde, de recapitalizare a bancilor europene a provocat panica, potrivit discutiilor din piata.
Pe acelasi subiect: