"Suntem prezenti pe piata secundara", a spus Trichet, intr-un interviu acordat postului de de radio Europe 1.

El nu a confirmat ce tip de obligatiuni cumpara BCE sau cat timp va continua aceasta interventie. Traderii de pe pietele financiare au afirmat, luni, ca BCE a cumparat titluri emise de Italia si Spania in valoare de mai multe miliarde de euro.

Presedintele BCE, care isi incheie mandatul la sfarsitul lunii octombrie, a declarat ca liderii europeni trebuie sa implementeze "cat mai rapid posibil" deciziile luate la reuniunea din iulie. Participantii la summit au convenit un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia si autorizarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, fondul de salvare al zonei euro, sa cumpere obligatiuni pentru a sprijini pretul acestora.

Cumpararea de obligatiuni reprezinta cel mai important pas al BCE in incercarea de a controla criza de incredere din zona euro si aduc institutia pe piata datoriilor din Italia, cea mai mare din zona euro, pentru prima data. Masura intensifica totodata temerile ca BCE si-ar putea compromite independenta, deoarece a actionat numai dupa ce a obtinut promisiuni politice de reforma din partea Italiei si Spaniei.

La informatiile ca BCE a insistat pentru reduceri de cheltuieli si reforme economice in Italia, Trichet a raspuns doar ca banca se afla "in dialog permanent cu toate tarile europene".

BCE a acumulat, prin achizitii, obligatiuni in valoare de 74 miliarde de euro dupa ce a inceput interventia pe piete anul trecut.

Trichet a afirmat ca achizitiile de obligatiuni reprezinta "o masura neconventionala", insa sunt in esenta un instrument de politica monetara al BCE, care contribuie la atingerea obiectivelor indicate prin deciziile de polticia monetara.