Sefii bancilor centrale din zona euro s-au intalnit duminica seara, a declarat, pentru Bloomberg, o sursa apropiata discutiilor. Purtatorul de cuvant al Bancii Centrale Europene (BCE) a refuzat ca comenteze informatia.

De asemenea, ca urmare a scaderii ratindului SUA, Statele Grupului celor Sapte mari economii ale lumii (G7) au convenit sa convoace luni, inainte de deschiderea burselor din Asia, o conferinta telefonica de urgenta cu ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale.

Discutiile din Europa s-au concentrat atat pe efectele pe care retrogradarea ratingului SUA le va produce in uniunea monetara europeana, cat si pe gasirea unor solutii pentru a impiedica a treia si a patra dintre cele mai mari economii ale Europei sa cada in fata crizei datoriilor.

“Europa este intr-o situatie incredibil de periculoasa”, a spus, pentru Bloomberg, Nick Kounis, seful departamentului macroeconomic al ABN Amro din Amsterdam. “Riscul ca retrogradarea SUA sa zguduie si Europa este foarte ridicat. Este o situatie unica si sensibila in care ne regasim, in conditiile in care Europa traverseaza cea mai grea faza a crizei datoriilor”, a explicat analistul.

Seful BCE vrea sa cumpere obligatiuni din Italia si Spania, pentru a combate criza datoriilor

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut Consiliului Guvernator al institutiei sa ia o decizie finala, duminica, privind achizitia de obligatiuni de stat italiene de pe piata secundara pentru a combate criza datoriilor de stat din zona euro, scrie Reuters.

Daca BCE va decide sa intervina in acest sens, institutia europeana si bancile nationale din zona euro vor incepe sa cumpere titluri italiene incepand de luni, de la deschiderea pietelor, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor. Acelasi lucru ar urma sa se intample si in cazul Spaniei.

BCE si-a reactivat joi programul de achizitie de obligatiuni de stat de pe piata secundara, dar a vizat pana acum doar volume reduse de titluri irlandeze si portugheze, cerand Italiei masuri mai dure de austeritate.

Premierul italian Silvio Berlusconi a anuntat vineri seara planuri de a devansa cu un an, pana in 2013, obiectivul de echilibrare a bugetului, de a introduce in constitutie reglementari pentru un buget echilibrat si de a adopta reforme ale sistemului social si ale pietei muncii, dupa discutii cu sincidatele si angajatorii.

Citeste si:

Increderea in dolar nu este afectata, momentan. Cum au reactionat statele lumii la reducerea ratingului SUA

Bursele arabe, primele care au resimtit unda seismica de la Washington. Scadere de 5,5%, in Arabia Saudita

Ce urmeaza dupa retrogradarea SUA. Ziua de luni, asteptata cu sufletul la gura de intreaga lume

America, exclusa din clubul select al lumii. Ce tari au luat fata SUA si-si pastreaza suprematia