Seful Bancii Centrale Europene: "Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat". Si totusi, BCE nu scade dobanda cheie
Declaratiile lui Trichet
Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflationiste s-au redus, in contextul inrautatirii crizei datoriilor din regiune, a declarat astazi presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.
Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an si de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul urmator, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "in mare parte echilibrate". "In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere".
Pietele financiare asteapta indicii ca BCE nu va modifica dobanda cheie o lunga perioada de timp sau chiar ca institutia va reduce rata. Atentia este indreptata si spre programul BCE de achizitii de obligatiuni ale statelor, avand in vedere ca criza datoriilor s-a extins in Italia.
BCE a majorat dobanda cheie de doua ori in acest an, in aprilie si iulie, fiind prima banca centrala importanta care a luat aceasta masura, dupa intensificarea crizei financiare.
Reactii in piata
Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari inaintea conferintei de presa. Randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
Dr. Doom il critica pe Trichet: A facut cea mai mare greseala din istoria BCE
Extinderea crizei din zona euro submineaza increderea in bancile europene si creste costurile imprumuturilor de pe piata financiara, determinand economisti de renume sa ceara BCE sa reduca rapid dobanda.
Saptamana aceasta economistul Nouriel Roubini l-a criticat pe presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, pentru ca a gafat ingrozitor atunci cand a majorat dobanda-cheie de doua ori in acest an.
Roubini a scris pe Twitter: "Banca Centrala Europeana trebuie sa-si indrepte in aceasta saptamana cea mai mare greseala pe care a facut-o vreodata, atunci cand a continuat sa majoreze rata de dobanda monetara, avand in vedere criza datoriilor din zona euro”.
Si alti economistii cer BCE sa reduca dobanda cheie pentru a preveni revenirea zonei euro in recesiune.
Banca Centrala Europeana ar trebui sa inverseze majorarile dobanzii de politica monetara din acest an, pentru a preveni revenirea economiei zonei euro in recesiune, sustineau vineri membri ai asa-numitului consiliu din umbra al institutiei financiare, potrivit Bloomberg.
Consiliul din umbra al BCE reprezinta un grup de 15 economisti si manageri de portofolii care urmaresc tendintele economice si politica monetara din zona euro, facand recomandari in fiecare luna.
Contractarea activitatilor de productie si prabusirea increderii oamenilor de afaceri si a populatiei din Europa sugereaza ca incetinirea semnificativa a cresterii economice in trimestrul al doilea ar putea continua in cel de-al treilea, au aratat economistii.
"Recomandarea mea este ca BCE sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pentru a limita riscul revenirii in recesiune", a spus Julian Callow, economist sef la Barclays Capital in Londra.
El a adaugat ca deteriorarea situatiei economice a deveni suficient de rapida si alarmanta pentru a justifica renuntarea imediata la cresterea dobanzilor.
BCE a mai inversat si cu alte ocazii politica monetara. In 2008, a marit dobanda cheie in iulie, iar apoi a fost nevoita sa o reduca la un minim record dupa ce prabusirea Lehman Brothers a declansat recesiunea mondiala.