Teoretic, cele 109 milioane de rusi vor avea de ales intre 5 candidati. Insa cei 4 adversari ai lui Putin au avut grija sa nu-l atace fatis in campanie, in conditiile in care niciunui membru al adevaratei Opozitii nu i s-a permis sa candideze.

Foarte sigur pe el, Putin i-a linistit vineri pe cei care-si faceau, poate, griji: nu-l va surghiuni pe actualul presedinte Dmitri Medvedev, ci-l va numi prim-ministru in locul lui.

In primele doua mandate, Putin s-a bucurat de o uriasa popularitate, datorita cresterii nivelului de trai si a repunerii Rusiei in prim planul politicii mondiale. Intre timp, atitudinea rusilor s-a mai nuantat, iar in ultimele luni Putin s-a confruntat cu proteste de strada fara precedent. Poate si de aceea, pentru a atrage electoratul tanar, n-a ezitat sa recurga la trucuri electorale, pe care unii le-ar califica de-a dreptul nerusinate.

Dintre contracandidatii sai, doi merita pomeniti. Unul este omul de afaceri Mihail Prohorov, printre altele proprietar al unei echipe de baschet din Statele Unite. Are 46 de ani, peste 2 metri inaltime, e celibatar si are reale talente la jetski. In 2007, a fost arestat intr-o statiune de ski franceza sub acuzatia ca a furnizat prostituate invitatilor la o petrecere.

Cu totul alt profil are comunistul Ghenadi Ziuganov, al carui nume e scandat cu atata patima de tinerii nostalgici. Ziuganov isi va incerca maine norocul la presedintie pentru a patra oara. Prima oara l-a confruntat pe Boris Eltin, in 1996. Ziuganov nu se sfieste sa faca apologia Uniunii Sovietice si sa-si declare idolatria fata de Lenin.

Putin, tarul perpetuu. Devenit spaima oligarhilor, fostul agent KGB se pregateste sa revina pe scaunul lasat lui Medvedev, in 2008