Fostul agent KGB in RDG, devenit lider cu mana de fier, Vladimir Putin, care are cele mai mari sanse sa castige alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, a impus in 12 ani de putere un sistem politic pe masura in numele "stabilitatii" si in detrimentul libertatilor.

In august 1999, cand a fost numit premier de presedintele Boris Eltin, discreditat si subminat de alcool, Rusia era o tara slabita de criza economica din 1998.

Un adept al disciplinei si ahtiat dupa puterea publica, acest jurist de formatie care a lucrat in cadrul "Primului birou al KGB", serviciile sovietice de informatii externe, a inceput sa reconstruiasca statul formand o "putere pe verticala" dependenta de el insusi.

Cultivand imaginea unui dur, la 1 octombrie 1999, in urma unul val de atentate, el declanseaza cel de-al doilea razboi in Cecenia, un conflict sangeros marcat de executiile ruse si bombardarea orbeasca a orasului Groznii. Acest razboi va fi fundamentul popularitatii sale in Rusia, dar si a imaginii sale de lider autoritar in Occident.

Ales cu usurinta presedinte in 2000, Putin si-a accelerat preluarea controlului tarii sprijinindu-se pe "structurile de forta" (serviciile secrete, politie, armata) si pe apropiatii sai din Sankt-Petersburg, fostul Leningrad, unde s-a nascut la 7 octombrie 1952.

Putin a declarat razboi oligarhilor, pe care i-a indepartat de politica si de presa

La inceputul anilor 2000, el ia masuri impotriva "oligarhilor", acesti oameni de afaceri fara scrupule care au facut avere profitand de privatizarile obscure din anii '90.

Putin le interzice politica si presa, cum s-a intamplat cu Vladimir Gusinski, un patron deposedat de postul sau de televiziune NTV si constrans la exil. El il indeparteaza si pe miliardarul Boris Berezovski, fost personaj influent la Kremlin, care a fugit la Londra.

In 2003, patronul grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, intrat in randurile rezistentei, care critica sistemul lui Putin si este incarcerat. Kremlinul transforma si posturile de televiziune in portavoce ale regimului, iar micul ecran il lauda pe Vladimir Putin, salvatorul natiunii.

Vladislav Surkov, unul dintre "ideologii" puterii ruse, va merge pana acolo incat il va califica in iulie pe Putin drept omul providential pe care "Dumnezeu si destinul l-au trimis Rusiei atunci cand aceasta traversa o perioada dificila".

Dupa 8 ani in fruntea tarii, Putin pastreaza puterea si devine premierul Rusiei, in 2008

Impiedicat sa candideze in 2008 din cauza celor doua mandate succesive, el va renunta la presedintie dar nu si la putere, incredintand conducerea tarii unuia dintre colaboratorii sai apropiati, Dmitri Medvedev, si preluand postul de premier. Timp de aproape patru ani, el a ramas cel mai puternic om din tara.

Chiar daca slabiciunile Rusiei raman vizibile - coruptia endemica, infrastructurile neglijate, criza demografica, rebeliunea islamista in Caucazul de Nord, atentatele - Vladimir Putin nu recunoaste niciun esec.

Dmitri Medvedev, presedintele care a ramas permanent in umbra lui Vladimir Putin

Dmitri Medvedev, care a cultivat imaginea unui presedinte liberal ce vrea sa modernizeze Rusia, a ramas de la alegerea sa in 2008 in umbra predecesorului si mentorului sau, premierul Vladimir Putin, mai titreaza AFP.

In 2008, cand a fost propulsat la conducerea celei mai mari tari din lume de Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, in varsta de 42 de ani, era necunoscut publicului desi ocupase mai multe functii cheie la Kremlin.

Odata ales, gratie popularitatii sustinatorului sau, acest barbat brunet si zambitor care nu ezita sa isi afiseze gustul pentru muzica rock, vrea sa ofere imaginea unui lider modern, diferit de predecesorul sau, un barbat dur si un veteran al KGB.

Adept al noilor tehnologii, blogger si fan Twitter, el face din modernizarea Rusiei un laitmotiv. Crezul sau devine ameliorarea climatului de investitii si reducerea dependentei de economia exporturilor de materii prime.

Cariera sa se construieste in umbra fostului ofiter KGB, care il aduce la Moscova in 1999. In noiembrie 2005, el devine brusc prim-vicepremier, o promovare perceputa in Rusia ca vizand sa il aduca in prim-planul scenei pentru a fi in cele din urma propulsat la Kremlin.


Citeste si:

Rocada la Moscova. Medvedev il propune pe Vladimir Putin presedinte si viceversa

Wikileaks: Presedintele Traian Basescu, pregatit pentru un razboi cu Rusia VIDEO

Medvedev “vinde” Rusia pentru 30 de miliarde de dolari. Cum vrea liderul de la Kremlin sa evite criza