Rusia va livra Chinei gaze la un pret de 350 dolari/mia de metri cubi. Moscova se reorienteaza spre Asia, in contextul in care Europa cauta alternative la combustibilul rusesc
Pretul la care Rusia va livra Chinei gaze naturale in contractul pe 30 de ani semnat miercuri este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat, vineri, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, pentru postul de televiziune Rossiya 24, citat de Wall Street Journal.
Gazprom si compania chineza de stat CNPC nu au dezvaluit pretul de livrare la semnarea contractului, estimat la circa 400 de miliarde de dolari pentru intreaga perioada de 30 de ani. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca pretul este un "secret comercial", scrie Mediafax.
Analistii au inaintat diferite variante de pret, insa majoritatea au afirmat ca proiectul de livrare de gaze in China va necesita investitii majore din partea Rusiei, punand presiune pe finantele Gazprom.
Pretul a reprezentat unul dintre principalele aspecte in negocierile dintre Rusia si China, care s-au desfasurat pe parcursul a zece ani.
"Rusia si China au semnat cel mai mare contract din istoria URSS si Gazprom, urmand ca o cantitate de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale sa fie livrata pe parcursul perioadei contractului. Gazele rusesti vor fi vandute pe o piata cu totul noua si cu potential urias", a declarat Miller.
Contractul pe 30 de ani prevede livrarea anuala a 38 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pretul este fixat in functie de cotatia internationala a pretrolului, De asemenea, contractul include clauze pentru penalitati in cazul in care China nu cumpara intreaga cantitate de gaze prevazuta in contract, se arata intr-un comunicat al Gazprom.
In Rusia, investitiile in facilitati de productie si transport se vor ridica la 55 de miliarde de dolari. Compania de petrol si gaze chineza CNPC va construi infrastructura de transport si stocare din China.
Contractul a fost semnat miercuri la Shanghai, in prezenta presedintelui chinez Xi Jinping si a celui rus Vladimir Putin, aflat intr-o vizita de doua zile in China.
Reorientarea Gazprom catre China vine intr-o perioada in care UE accelereaza planurile de diversificare a aprovizionarii, din cauza temerilor ca livrarile de gaze din Rusia ar putea fi afectate de criza din Ucraina.
Gazprom furnizeaza 30% din gazele naturale consumate in Europa, jumatate din livrari tranzitand Ucraina. Grupul rus de stat are nevoie de preturile mari pe care le primeste in Europa pentru a compensa preturile mici la care vinde pe piata interna.
Anul trecut, Gazprom a vandut 174 miliarde de metri cubi de gaze naturale in Europa.
Pe acelasi subiect: