"Nu exista nicio urma de indoiala ca South Stream a devenit proiect de importanta nationala peste tot", a spus Miller, potrivit Novinite, transmite Mediafax.

Potrivit sefului Gazprom, gazoductele South Stream prin Marea Neagra si North Stream prin Marea Baltica sunt necesare pentru stabilitatea livrarilor de gaze naturale din Rusia catre consumatorii europeni. 

"South Stream va elimina complet riscurile de tranzit din Ucraina", a spus el. 

Seful Gazprom a adaugat ca segmentele gazoductului aflate in constructie pe teritoriile Serbiei si Bulgariei vor fi terminate la timp. 

Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).

In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara. 

Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, in contextul crizei din Ucraina. 

Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat intre timp, in urma schimbarii regimului de la Kiev, a anexarii Crimeei de catre Rusia si a violentelor din estul Ucrainei.