Tarile G7 vor spori eforturile de reducere a consumului de energie si de utilizare a energiei regenerabile, a spus Gabriel in timpul unui briefing de presa la Roma, unde are loc o intalnire de doua zile a ministrilor Energiei, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax.

Guvernul britanic indeamna statele europene sa exploateze zacamintele de gaze de sist.

Ministrul britanic al Energiei, Michael Fallon, a afirmat luni, intr-un interviu la Houston, ca criza din Ucraina a devenit un semnal de alarma pentru guvernele europene, in privinta utilizarii resurselor energetice locale, inclusiv a gazelor de sist.

Dependenta Uniunii Europene de petrolul si gazele rusesti a limitat reactia globala la agresiunea presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina. Rusia furnizeaza circa o treime din necesarul de petrol si gaze al UE, mare parte prin conductele care tranziteaza Ucraina.

Exista mai multe optiuni pentru diversificarea furinizorilor de energie, a declarat luni secretarul de stat pentru Energie din Marea Britanie, Ed Davey, la inceputul reuniunii de doua zile la care participa secretarul pentru Energie al SUA, Ernest Moniz, si comisarul UE pentru Energie Guenther Oettinger.

"Suntem hotarati dupa aceasta criza sa nu ne purtam ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Rusia a incercat de mai multe ori sa se foloseasca de energie ca de o arma, trebuie sa invatam. Ar fi o totala neglijenta din partea G7, a UE si a partenerilor nostri internationali sa nu intelegem mesajul dat de Putin", a spus Davey.

"Revizuirea mixului energetic al Europei va insemna sa nu mai fim niciodata dependenti in totalitate de Rusia", a afirmat vineri cancelarul german Angela Merkel, dupa o intalnire cu presedintele american Barack Obama, la Washington.

Germania, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare partener comercial al Rusiei, sustine energia regenerabila si eficienta energetica, in conformitate cu strategia UE.

Statele Unite, care beneficiaza de cresterea productiei de gaze datorita exploatarii zacamintelor de sist, poate contribui cu livrari de gaze, a declarat presedintele american Barack Obama, in timpul unei vizite la Bruxelles, in luna martie.

Criza din Ucraina ar putea conferi o importanta mai mare geopoliticii, atunci cand autoritatile americane vor analiza acordarea autorizatiilor de export pentru gaze naturale, a spus Moniz in martie.

Exporturile americane de gaze naturale lichefiate nu vor avea loc inainte de 2015-2016, considera Anas F. Alhajji, economist sef la compania NGP Energy Capital Management, in Irving, Texas. In opinia sa, infrastructura necesara pentru achizitia gazelor lichefiate din SUA va majora preturile in Europa, astfel ca cea mai ieftina solutie ar fi exploatarea zacamintelor de sist si utilizarea conductelor pentru transportul gazelor.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, dependenta energetica a UE, respectiv ponderea importurilor din afara blocului comunitar in totalul consumului, va creste de la nivelul actual de 60% la 80% in 2035.