"Daca Ucraina nu va plati anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa inainte de 3 iunie partea ucraineana in legatura cu gazele care vor fi livrate. Daca nu vor fi platite in avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze in iunie", a explicat Miller, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Gazprom a amenintat de mai multe ori, in contextul crizei din Ucraina, ca va intrerupe alimentarea cu gaze, iar saptamana trecuta a introdus un sistem de plata in avans pentru livrarea gazelor.

Ucraina nu s-a folosit de fondurile primite in cadrul programului international de finantare in valoare de 27 de miliarde de dolari pentru a plati datoriile pentru gazele primite, a spus Ianovski la Moscova. Statul ucrainean a primit saptamana trecuta prima transa de ajutor international, de 3,2 miliarde de dolari.

Grupul rus Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate in 2013 si in primele patru luni ale acestui an. Ucraina importa din Rusia pentru jumatate din consumul de gaze si a incercat sa renegocieze un contract din 2009 inca dinainte de izbucnirea protestelor populare la Kiev, in noiembrie anul trecut.

Gazprom a majorat in aprilie pretul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decat pentru orice tara din UE.

Ianovski a mai spus ca Gazprom trebuie sa ceara Ucrainei plata in avans a gazelor, pentru ca nu poate continua sa permita acumularea datoriilor.

Rusia urmeaza sa prezinte Ucrainei, in aceasta luna, o factura preliminara pentru gazele care vor fi livrate in iunie, a declarat saptamana trecuta ministrul Energiei, Alexandr Novak.

Masura va crea probabil probleme in aprovizionarea Ucrainei si implicit riscuri pentru tranzitul catre tarile UE, a spus Ianovski. El a avertizat ca statele UE ar putea avea de suferit in timpul iernii, daca Ucraina nu a umplut capacitatile subterane de stocare.

Luna trecuta, Ucraina aproape a dublat importurile de gaze din Rusia, la 2,6 miliarde de metri cubi, conform datelor Ministerului rus al Energiei.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, facilitatile ucrainene de stocare contineau la inceputul lunii mai 8,5 miliarde de metri cubi de gaze, mai putin de jumatate din cantitatea necesara la inceputul iernii.

In discutiile trilaterale dintre Ucraina, UE si Rusia care au avut loc pe 2 mai la Varsovia, autoritatile ucrainene au refuzat sa dezvaluie informatii privind stocurile de gaze. O a doua runda de discutii ar putea avea loc pe 15-16 mai, a aratat Ianovski.

INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta e Europa de gazul rusesc

Presedintele rus a solicitat consultari in vederea introducerii unor masuri comune de stabilizare a economiei Ucrainei si pentru asigurarea livrarilor si tranzitului de gaze naturale rusesti.

Bruxelles-ul a acceptat sa poarte consultari cu Moscova pe tema securitatii aprovizionarilor cu gaze naturale si a subliniat ca "fiabilitatea" Rusiei se afla in joc, dupa ce aceasta a amenintat cu oprirea furnizarilor.

Presedintele rus a amenintat pe 10 aprilie cu oprirea livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, in cazul in care Kievul nu-si rezolva problema datoriei. El a anuntat ulterior ca da Ucrainei termen o luna sa-si solutioneze acest diferend cu Moscova asupra gazelor naturale.

Reteaua ucraineana de gazoducte asigura tranzitul a 65 din cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achizitionate de catre state UE. Achizitiile din Rusia acopera 25% din nevoile UE, potrivit datelor furnizate de catre CE pentru anul 2013.

Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependente

Gazul rusesc acopera peste 80% din consum in cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia si Republica Moldova, in timp ce Romania se numara printre cele mai putin dependente tari din regiune, alaturi de Marea Britanie sau Franta.

Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din productia interna.

Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda si Belarus, importurile din Rusia asigura in intregime sau aproape in totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom si Morgan Stanley, citate de The Guardian.

In Republica Moldova si Lituania, gazul rusesc acopera aproximativ 90% din consum, iar Polonia si Slovacia depind in proportie de 80% de importuri.

Rusia asigura peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei si Estoniei, potrivit datelor citate.

La polul opus, Belgia nu utilizeaza deloc gaze rusesti, in timp ce in Olanda si Elvetia importurile din Rusia acopera pana la 10% din necesitati.

Marea Britanie, Romania si Franta figureaza cu procentaje de aproximativ 20%, in timp ce in Italia dependenta de gazul rusesc reprezinta aproape 30% din consum.

Rusia a intrerupt pentru scurt timp in doua randuri, in 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina si implicit catre Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazului si tarifele de tranzit.