Intrarea in vigoare a acordului la 1 ianuarie 2016 ''nu a fost contestata de delegatia rusa'', a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malstrom, in fata presei, precizand ca "ministrul rus (Aleksei Uliukaev - n.red.) a inceput reuniunea spunand ca UE si Ucraina pot face ceea ce doresc''.

Potrivit oficialului comunitar, la reuniunea de la Bruxelles a fost de asemenea 'clar ca nu va fi adus niciun amendament' acestui document, parte a Acordului de Asociere UE-Ucraina contestat de Moscova.

Partea rusa nu a emis "astazi nicio amenintare de vreun fel'' in ce priveste eventuale masuri comerciale de retorsiune impotriva Kievului dupa intrarea in vigoare a acordului de liber-schimb, a precizat Cecilia Malstrom. Comisarul european s-a intalnit cu ministrul rus al economiei, Aleksei Uliukaev, si cu seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin.

Potrivit declaratiei comune, cele trei parti ''au convenit sa isi intensifice eforturile (...) pentru a gasi solutii practice la nelinistile exprimate de Rusia'', in ''cadrul masurilor de relaxare'' prevazute de acord.

La inceputul lunii mai, comisarul Malstrom a exclus posibilitatea ca Bruxellesul sa cedeze presiunilor Rusiei in privinta strangerii legaturilor comerciale ale UE cu Ucraina.

Conform unei surse diplomatice europene, partea rusa ceruse in aprilie amanarea intrarii in vigoare a acordului de liber-schimb UE-Ucraina pana in 2017, sub amenintarea ''suprimarii tarifelor preferintelor comerciale ruse pentru Ucraina", in vigoare in prezent.