"Este usor sa introduci restrictii, insa este intotdeauna dificil sa le ridici. Presupunand un context stabil, probabil ca vom vedea o miscare (in sensul relaxarii restrictiilor – n.r.) in urmatoarele 30-60 de zile", a spus Sologub intr-un interviu pentru Bloomberg. scrie Mediafax.

Oficialul Bancii Ucrainei a adaugat ca potentialele masuri de relaxare vor fi discutate cu Fondul Monetar International, cu care Ucraina are in vigoare un acord financiar in valoare de 17,5 miliarde de dolari.

Banca nationala a Ucrainei a restrictionat anul trecut accesul la valuta in incercarea de a stabiliza cursul grivnei, care a pierdut aproape 48% din valoare fata de dolar pe fondul pe fondul crizei economice si a luptelor cu separatistii.

De la inceputului acestui an, grivna s-a depreciat cu peste 24% in raport cu dolarul, inregistrand cea mai slaba evolutie dintre monedele lumii.

Potrivit lui Solugub, procesul de ajustare al cursului grivna/dolar este aproape incheiat, iar grivna este in prezent "mai mult sau mai putin echilibrata".

Moneda nationala a fost sprijinita si de decizia din martie a bancii centrale de a majora rata dobanzii cheie la 30%, o mutare pe care guvernatorul Valeriya Gontareva a caracterizat-o drept reactie la "panica" investitorilor.

O dobanda atat de mare nu poate fi sustinuta pe termen lung, a spus Sologub, care a adaugat ca inflatia ridicata este o alta problema importanta cu care se confrunta Ucraina.

Rata anuala a inflatiei din Ucraina a accelerat in martie pentru a 14-a luna consecutiv si a atins 45,8%, cel mai inalt nivel din ultimii cel putin noua ani. La finele lunii februarie, inflatia anuala se situa la 34,5%.