Protestele din Turcia, vazute din interior. Problema unei ascensiuni pe bani imprumutati
Premierul Turciei devine mai conciliant, dar nu cedeaza. Erdogan, care a revenit joi in tara, a declarat, vineri, ca este deschis pentru revendicari democratice, dar a respins ceea ce el numeste "vandalismul manifestantilor".
Indirect, Erdogan a spus ca nu primeste lectii de la nimeni, intr-o aluzie la acele tari europene care au denuntat brutalitatea fortelor de ordine. Ciocniri intre manifestanti si politie s-au produs de altfel si-n alte state, precum Grecia, Franta si Germania.
"Joi seara, Erdogan a spus ca doar divnitatea poate estompa ascensiunea Turciei. E usor de inteles de ce are atata incredere in sine, daca te uiti cum arata centrul financiar al Turciei. Toate aceste cladiri cat si Safirul, cel mai inalt zgarie-nori din Istanbul, de 261 de metri, de pe al carui acoperis filmam, au fost construite cu euro si dolari imprumutati. Problema este ce se intampla daca toate aceste linii de finantare vor fi taiate pentru ca investitorii se sperie de ce vad la TV sau pentru ca bula imobiliara se sparge. Guvernul nu pare insa foarte ingrijorat si are in plan constructia unui al treilea aeroport in nordul Istanbulului de 150 milioane de pasageri anual care ar trebui sa fie gata pana 2020 cand Turcia vrea sa organizeze Jocurile Olimpice", transmite Paul Angelescu din Istanbul.
Pentru a acoperi datoriile acumulate de-a lungul timpului firmele private au nevoie in acest an de 220 de miliarde de dolari. Este drept ca multe proiecte au fost finantate direct de investitori de renume.
Istanbul se afla intr-o continua dezvoltare, si centrul financiar este legat acum de restul orasului printr-un drum cu trei benzi pe sens plus doua benzi doar pentru autobuze. Dar, in timp ce sefii marilor companii se deplaseaza cu elicopterul, o mare parte a populatiei traieste sub limita saraciei.
Pe acelasi subiect: