• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Turcia in haos, pentru a 5-a zi consecutiv. Doua persoane au murit. Sindicatele au declansat greva generala

Turcia in haos, pentru a 5-a zi consecutiv. Doua persoane au murit. Sindicatele au declansat greva generala

Mii de persoane continuau sa manifesteze in noaptea de luni spre marti in Piata Taksim, in centrul Istanbulului, si in zeci de orase din Turcia, in a cincea zi consecutiv, marcata de noi confruntari intre politisti si manifestanti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Un semn al agravarii nemultumirii, una dintre cele mai importante confederatii turce a indemnat la o greva de doua zile, incepand de marti, cu scopul de a denunta recurgerea statului la "teroare" impotriva contestatarilor.
 
Pentru prima data de la inceputul acestei miscari, a fost semnalata moartea a doua persoane in legatura cu tulburarile. Uniunea medicilor turci a anuntat ca un tanar a fost ucis duminica seara la Istanbul de o masina care a intrat in multime, iar un tanar in varsta de 22 de ani a murit luni la spital dupa ce a fost impuscat in timpul unei manifestatii in sudul Turciei, potrivit postului NTV.
 
La Ankara, politia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa grupari ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. In schimb, premierul a negat orice deriva autoritarista si a respins ideea unei "primaveri turce", dand asigurari din Maroc, unde se afla in vizita, ca situatia in tara sa este pe cale sa se detensioneze.
 
Loctiitor in absenta sefului Guvernului, vicepremierul Bülent Arinç urmeaza sa sustina marti o conferinta de presa, la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei), pe tema acestor evenimente fara precedent. El a laudat luni virtutile dialogului, "in loc sa se traga asupra oamenilor".
 
In cartierul Kavaklidere din Ankara, unitati antirevolta au tras luni seara cu gloante de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Türk.
 
La Istanbul, politistii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gümüssuyu (partea europeana) aproximativ 500 de manifestanti ce au ridicat baricade si au aprins focuri, potrivit unor martori si unor posturi de televiziune.

4 iunie 2013 09:30
Modifică setările cookies