• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Protestele din Turcia s-au diminuat. Bilantul este de zeci de raniti si 1.000 de persoane retinute

Protestele din Turcia s-au diminuat. Bilantul este de zeci de raniti si 1.000 de persoane retinute

Protestele de la Istanbul si din alte orase turce par sa se fi diminuat duminica, bilantul fiind de 79 de raniti si aproximativ 1.000 de persoane retinute.

Potrivit agentiei de presa Dogan, sute de protestatari au ramas duminica in Piata Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violente.
 
In total, au fost raniti 26 de agenti de politie si 53 de civili, o persoana fiind in stare grava. Printre persoanele ranite se numara si un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins in umar de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de politie.
 
Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca este dispus sa discute cu protestatarii, care ii cer demisia, dar se pare ca nu exista niciun lider al manifestantilor.
 
Mii de protestatari ocupasera, sambata dupa-amiaza, Piata Taksim din centrul orasului Istanbul, iar fortele de ordine se retrasesera. Protestatarii au primit permisiunea sa reintre in Parcul Taksim Gezi dupa ce presedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan si pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere sa ordone retragerea fortelor de ordine in scopul diminuarii tensiunilor. In acelasi timp, presedintele tarii a indemnat protestatarii sa dea dovada de "bun-simt" si "calm", avertizand ca demonstratiile au atins un nivel "ingrijorator".

2 iunie 2013 12:44
Modifică setările cookies