Potrivit unui bilant, cel putin 60 de persoane au fost ranite dintre care una "grav care sufera de o posibila leziune la coloana vertebrala", a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta. Printre raniti se numara si 27 de politisti. Cel putin 26 persoane au fost arestate, conform unui bilant al politiei.

Fortele de ordine au incercat sa disperseze miile de manifestanti adunati in apropiere de Congres care strigau "demisia" pentru a denunta o democratie "sechestrata", supusa "pietelor financiare".

Marti dupa-amiaza, politistii au intrat prima data cu bastoanele in manifestantii care incercau sa forteze un baraj, in timp ce mii de indignati erau adunati in apropiere de Congres si unii aruncau cu diferite proiectile asupra fortelor de ordine desfasurate cu sutele.

Manifestantii, unii asezati, si fortele de ordine s-au instalat apoi fata in fata intr-o atmosfera tensionata, au transmis jurnalistii AFP din piata Neptuno, foarte aproape de Congres.

"Acestea sunt armele noastre", strigau manifestantii ridicand mainile in aer.

Seara, politistii au actionat pentru a doua oara asupra manifestantilor, unii avand fetele acoperite cu cagule, care aruncau cu pietre sau lansau barierele atasate barajelor in directia fortelor de ordine.

Majoritatea manifestantilor s-au dispersat apoi catre strazile din jur, strigand "poporul unit nu va fi niciodata invins", "rusine", in timp ce altii s-au asezat, cu mainile in aer, in piata unde erau amplasate masinile de politie. Cel putin doi manifestanti au fost raniti in urma acestor ciocniri, potrivit AFP.

Mai multe miscari ale indignatilor au convocat aceasta manifestatie prin intermediul retelelor de socializare. Beneficiind de un plan de ajutor european pentru bancile sale din iunie si luptand, cu pretul unei austeritati istorice, sa reduca deficitul public, guvernul conservator a adoptat din decembrie masuri de austeritate care au provocat nemultumire profunda in randul oamenilor.

"O serie de masuri au fost adoptate prin decret, fara a fi trecute prin Parlament", denunta organizatorii.