"Exista retrageri semnificative de depozite in Spania, iar banii nu se vor intoarce pana cand lumea nu va fi sigura ca bancile de acolo ofera siguranta", comenteaza un analist londonez.

Bancile din Spania, afectate sever de prabusirea pietei imobiliare, sunt finantate prin transferuri de la Fondul European de Stabilitate Financiara, in baza unui acord intre guvernul de la Madrid si UE pentru o linie de credit de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii institutiilor de credit.

Totodata, sistemul bancar spaniol are in derulare linii de finantare in valoare bruta de 412 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana. Diferenta dintre dobanda platita de CaixaBank, una dintre cele mai mari banci spaniole, pentu imprumuturi cu scadenta la 3 ani este cu 4,23 puncte procentuale mai ridicata decat costul de finantare al statului german la maturitate similara.

Masurile anuntate de presedintele BCE Mario Draghi in vederea reducerii costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate au permis bancilor din Spania sa revina pe piete dupa 5 luni de absenta. Santander, cea mai mare banca spaniola, a vandut in august obligatiuni de 2 miliarde euro, platind cu 3,9 puncte procentuale peste rata swap de referinta. de la 2,5 puncte in martie.

Retragerile de depozite din bancile spaniole au intrat in centrul atentiei la sfarsitul lunii august, cand BCE a anuntat ca depozitele sectorului privat au scazut in iulie cu 74 miliarde euro, adica 4,7%, cel mai abrupt declin inregistrat vreodata.

Scaderea depozitelor ar putea conduce la restrangerea creditarii, adancind recesiunea din Spania. Fondul Monetar International estimeaza ca economia spaniola se va contracta in acest an cu 1,7% din PIB si cu 1,2% in 2013.