"CE este in contact strans cu autoritatile spaniole si colaboreaza cu acestea pentru a stabili acest program important de reforme structurale", a declarat Simon O'Connor, purtator de cuvant al Comisiei Europene pe probleme economice.

Obiectivul CE este de a ajuta Spania cu acest program de reforme, care va fi prezentat pe 27 septembrie. "Este un program pentru guvernul spaniol, nu pentru Comisie. Este un program in interesul tuturor", a insistat purtatorul de cuvant.

Pe de alta parte, o sursa diplomatica europeana a declarat ca daca Spania va cere ajutor international, Comisia va putea spune ca este pregatita, nefiind necesare eforturi suplimentare. "Ideea este ca nu Bruxelles-ul impune pasii de urmat", a aratat O'Connor.

Spania, a patra mare economie din zona euro, este sub presiunea pietelor si a unora dintre partenerii europeni sa ceara un program de sustinere a economiei, pe langa ajutorul primit deja pentru banci, de pana la 100 miliarde de euro.

"Nu este clar daca Madridul poate supravietui fara ajutor de la Banca Centrala Europeana (BCE), care a anuntat recent un nou program de achizitie de obligatiuni suverane", a afirmat o sursa europeana.

Potrivit mai multor surse din zona euro, recent au aparut frictiuni referitoare la o posibila cerere de ajutor din partea Spaniei, Germania fiind tot mai putin in favoarea acestei optiuni, in timp ce Franta si Comisia Europeana sustin contrariul.