FT: Spania discuta cu UE, in secret, detaliile programului de ajutor extern pentru guvernul de la Madrid
Autoritatile UE lucreaza in secret la pregatirile pentru un program de salvare a Spaniei si achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale de catre Banca Centrala Europeana (BCE), ajutand Madridul sa puna la punct un program de reforme economice care va fi prezentat saptamana urmatoare, scrie Mediafax.
Potrivit unor oficiali implicati in discutii, citati de cotidianul Financial Times, discutiile dintre guvernul spaniol si Comisia Europeana se concentreaza pe masurile cerute de creditorii internationali ca parte a unui program de ajutor extern, astfel incat acestea sa fie implementate inainte ca sprijinul financiar sa fie cerut formal.
Un important oficial european a afirmat ca negocierile au fost duse direct cu ministrul spaniol de Finante, Luis de Guindos. Planul, care urmeaza sa fie prezentat joi, se va concentra pe reformele structurale ale economiei cerute de mult timp de Bruxelles si mai putin pe noi taxe si reduceri de cheltuieli.
"Este un fel de «proto-program», daca ar exista un astfel de cuvant", a spus acesta. Comisia ar putea cere, insa, noi masuri de austeritate in octombrie, pentru atingerea tintelor de deficit stabilite.
Un preacord al Comisiei pentru anuntul de joi ar trebui sa reduca dificultatile pe care le intampina premierului spaniol, Mariano Rajoy. Seful executivului spaniol este reticent sa ceara Mecanismului European de Stabilitate (MES), cu resurse de 500 de miliarde de euro, sa cumpere obligatiuni ale Spaniei, intrucat se teme ca oficialii UE vor pune conditii prea dure.
Presiunea asupra lui Rajoy a crescut dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat, in septembrie, ca programul de achizitii nelimitate de obligtiuni al BCE va fi declansat doar daca guvernele cer formal sprijinul MES si convin planuri de reforma cu liderii zonei euro. Achizitiile de obligatiuni de catre BCE si MES ar cobori randamentele la care se imprumuta Spania pe pietele finaciare.
Spania incearca de mai multe luni sa obtina un ajutor european fara conditii semnificative, dar a inregistrat progrese reduse in fata unui grup de state nordice condus de Germania si Bundesbank, care cer ca orice program de sprijin sa includa termen precise si monitorizare stricta.
Pe acelasi subiect: