Banii utilizati in tranzactiile derulate in afara bancilor si caselor de schimb valutar sunt considerati "bani traficati", care pot fi confiscati, a spus Darvish.

Ultimele sanctiuni adoptate de SUA impotriva bancii centrale din Iran au amplificat ingrijorarea populatiei privind situatia economiei, afectata deja de o inflatie de peste 10% si de sanctiuni anterioare din partea SUA si Uniunii Europene.

Occidentul a introdus sanctiunile din cauza programului nuclear al Iranului, despre care considera ca are scopuri militare, in timp ce Teheranul sustine ca obiectivele sale sunt pasnice.

La scurt timp dupa anuntarea sanctiunilor de catre SUA in ianuarie, rialul a pierdut circa 13% din valoare fata de dolar, inainte de a-si reveni usor. Sanctiunile nu intrat inca in vigoare. Din decembrie 2010, moneda iraniana s-a depreciat cu circa 40% fata de dolar.

Darvish a declarat, la un post de radio, ca autoritatile ii monitorizeaza pe cei ce vand valuta pe strada, dar si operatiunile de schimb valutar, in incercarea de a stabiliza moneda, care pe piata libera se tranzactioneaza la un curs diferit fata de cel fixat de stat.

Un dolar american se vindea luni la Teheran cu 16.950 de riali, in timp ce banca centrala a stabilit o cotatie de 14.000 de riali.

Iranienii, ingrijorati de posibilul impact al ultimelor sanctiuni, par a se concentra asupra achizitiei de dolari si de monede din aur in loc sa-si depuna banii la banci, care ofera dobanzi mult mai mici decat rata inflatiei.