Iranul vine cu alternative pentru exporturile de petrol, daca UE introduce embargoul
Iranul dispune de alternative pentru a compensa interzicerea de catre UE a importurilor de titei iranian şi presiunile sporite din partea SUA şi intentioneaza sa mentina in acest an exporturile la 2,3 milioane de barili pe zi, a declarat un oficial din sectorul petrolului, citat de Reuters.
Diplomati din UE au declarat miercuri ca guvernele UE au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de titei din Iran, dar nu au stabilit inca momentul intrarii in vigoare a embargoului. Statele occidentale cer Iranului sa renunte la activitatile in sectorul nuclear, de teama ca produce armament atomic, informeaza Mediafax.
Autoritatile de la Teheran au luat deja in considerare diferite rute alternative de export, daca embargoul va fi introdus, a declarat S.M. Qamsari, director international al National Iranian Oil. "Putem inlocui cu usurinta acei clienti. O parte din livrari, nu toate, ar putea fi directionate in China si alte tari asiatice, precum si in Africa", a spus acesta, adaugand ca este improbabil ca Iranul sa stocheze titei in tancuri petroliere, acesta fiind doar o sulutie pe termen scurt.
Qamsari se asteapta ca livrarile de petrol ale Iranului sa ramane neschimbate in acest an. "Cererea este foarte mare. In contractele la termen este prevazuta o cantitate de petrol de 2,3 milioane de barili de petrol pe zi", a aratat oficialul iranian.
Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca Iranul exporta aproape 450.000 de barili pe zi de petrol in Uniunea Europeana. Qamsari a spus ca clientii vechi ai Iranului din Europa, intre care grupul francez Total si Eni din Italia, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibilele sanctiuni.
El a adaugat ca orice penalizare din partea UE poate duce la cresterea preturilor carburantilor in Europa. Qamsari a recunoscut ca sanctiunile dure introduse de Statele Unite au provocat deja dificultati Iranului. "Livram petrolul dar incasam banii cu oarecare dificultate. Teheranul a creat unele canale de plata", a spus el.
Surse comerciale au declarat pe de alta parte ca livrarile de petrol ale Iranului in China, cel mai mare client al sau, au scazut in aceasta perioada din cauza neintelegerilor privind termenii de plata din contractele pe 2012.
Iranul a livrat anul trecut Chinei aproximativ 440.000 de barili de petrol pe zi si intentioneaza sa funizeze o cantitate similara in acest an. Cantitati suplimentare sunt oferite pe piata spot.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: