Impreuna, cele trei companii si-au crescut profiturile tinute in conturi in afara SUA cu 37,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg, care a verificat documente transmise bursei americane de 307 corporatii. 

"Bresele din codul fiscal recompenseaza companiile care se folosesc de tot felul de scheme astfel incat sa para ca obtin profiturile offshore", a declarat Dan Smith, avocat specializat in taxe si buget la U.S. Public Interest Research Group, organizatie care vrea sa contracareze influenta companiilor.

Desi in ultimii ani marile companii din SUA au recurs intr-o masura tot mai mare la pastrarea profiturilor in strainatate pentru a evita taxele, Congresul SUA nu a reusit sa adopte masuri de combatere a acestui fenomen. 

In timp ce amana plata taxelor pentru profiturile obtinute in afara Statelor Unite, companiile fac lobby puternic pentru a schimba sistemul fiscal, despre care afirma ca reprezinta un dezavantaj de competitivitate pe pietele globale. 

Cele mai mari 15 companii din SUA detin in prezent 795,2 miliarde de dolari in afara tarii, in urcare cu 10,6% fata de anul anterior.  Ritmul de plasare a castigurilor in tari cu regim fical mai favorabil a incetinit in cazul acestor companii fata de anul trecut, cand cresterea s-a situat la 15,9%. 

Potrivit unui raport al Congressional Research Service, care citeaza studii academice, SUA pierd anual venituri de 30-90 de miliarde de dolari din cauza acestor practici. 

Grupul General Electric pastreaza profituri de 110 miliarde de dolari in afara SUA, urmat de Microsoft - 76,4 miliarde de dolari, Pfizer - 69 miliarde de dolari, Merck & Co - 57,1 miliarde de dolari, Apple - 54,4 miliarde de dolari, IBM - 52,3 miliarde de dolari, Johnson & Johnson - 50,9 miliarde de dolari, Cisco - 48 de miliarde de dolari, Exxon Mobil - 47 miliarde de dolari si Citigroup - 43,8 miliarde de dolari.