Singapore inregistreaza cea mai rapida crestere din lume a activitatilor de administrare a averii. Activele aflate sub managementul sectorului financiar din Singapore totalizeaza 550 de miliarde de dolari, fata de numai 50 de miliarde de dolari in 2000. Active de aproximativ 450 de miliarde de dolari provin din afara tarii.

Elvetia administreaza active de 2.800 de miliarde de dolari, din care 2.100 miliarde dolari din strainatate. Astfel, sectorul financiar de administrare a averilor din Elvetia reprezinta 34% din cel la nivel gobal, care totalizeaza 8.150 miliarde de dolari.

Singapore ar putea depasi pana in 2020 Elvetia in privinta administrarii averilor offshore, arata studiul WealthInsight. Activele strainilor administrate de sectorul financiar elvetian ar putea cobori sub 2.000 de miliarde de dolari pana in 2016, in timp ce Singapore ar putera inregistra o crestere de peste patru ori in acest interval.

"Modelul elvetian este sub presiune intensa. Reputatia centrelor offshore a avut de suferit in ultimii patru ani, iar economiile avansate au intensificat supravegherea activitatii bancare transfrontaliere si paradisurilor fiscale", se arata in raport.

In timp ce Europa cerceteaza mult mai atent Elvetia, Singapore atrage averi tot mai mari din Asia. Recentele scandaluri legate de averi pastrate in paradisuri fiscale si actiuni in justitie in aceasta privinta in SUA si Europa au afectat reputatia Elvetiei.

Singapore pe de alta parte, arata raportul, asteapta cu bratele deschise noii bogati din Asia. Milionarii si miliardarii, mai ales din China, retrag sute de miliarde de dolari din propia tara si ascund banii in strainatate.

Multe dintre aceste fonduri ajung in Singapore si Hong Kong. Mai mult de jumatate din activele strainilor administrate in Singapore provin din China.