Guvernele pierd anual venituri fiscale de peste 150 miliarde dolari, din cauza paradisurilor fiscale. Cati bani sunt ascunsi in offshore-uri
Guvernele din intreaga lume pierd anual venituri fiscale de peste 150 de miliarde de dolari din cauza banilor ascunsi in paradisuri fiscale, suma de doua ori mai mare dect cea necesara pentru eliminarea saraciei extreme, potrivit estimarilor organizatiei de caritate Oxfam, relateaza The Guardian, citat de Mediafax.
Organizatia considera ca este momentul ca premierul David Cameron sa treaca de la vorbe la fapte si sa ia masuri dure impotriva paradisurilor fiscale care au legaturi cu Marea Britanie.
Oxfam cere premierului britanic sa sustina incheierea unui acord international care sa puna capat secretomaniei si sa permita tarilor in dezvoltare sa recupereze sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari.
Potrivit estimarilor Oxfam, aproape 18.500 de miliarde de dolari sunt detinuti in paradisuri fiscale, din care o treime in teritorii britanice.
Chiar si in cazul unei estimari conservatoare, cei 18.500 de miliarde de dolari ar aduce autoritatilor fiscale din intreaga lume venituri de 156 miliarde de dolari, in timp ce suma necesara pentru asigurarea unui venit de 1,25 de dolari pe zi fiecarei persoane la nivel global ar fi de 66 de miliarde de dolari.
"Aceste date pun Marea Britanie in centrul unui sistem fiscal global care este o tradare uriasa pentru oamenii care se lupta sa supravietuiasca si plaseaza guvernul de partea celor putini, privilegiati. Daca vor sa treaca de partea corecta a acestei discutii, este momentul sa actioneze", a declarat Emma Seery, director pentru Finante si Servicii Publice la Oxfam.
Rezolvarea problemei paradisurilor fiscale va fi unul dintre principalele subiecte de discutii la reuniunea G8, prezidata de Marea Britanie, care va avea loc luna viitoare in Irlanda de Nord.
Pe acelasi subiect: