Taxarea profiturilor de 743 miliarde de dolari ar aduce Trezoreriei SUA circa 119 miliarde de dolari, arata un studiu realizat de organizatia NerdWallet Taxes. La deficitul bugetar de 642 miliarde de dolari al SUA, aceste fonduri ar avea un impact semnificativ, noteaza CNBC, preluat de Mediafax.

Activitatea statului federal american este blocata partial incepand de marti, dupa ce Congresul nu s-a pus de acord asupra adoptarii bugetului sau a unor masuri de finantare pe termen scurt pentru anul fiscal 2014, inceput la 1 octombrie.

Chiar daca taxarea banilor tinuti de corporatii in strainatate a atras tot mai multi sustinatori in ultimul timp, putini politicieni americani au initiat actiuni in aceasta privinta, de teama sa nu-si strice relatiile cu marile companii, care pot avea o influenta decisiva asupra carierelor lor.

Lideri la profiturile din strainatate sunt General Electric (108 miliarde de dolari), Microsoft (76,4 miliarde de dolari) si Pfizer (73 miliarde de dolari). Top 10 este completat de IBM (44,4 miliarde de dolari), Exxon Mobil (43 miliarde dolari), Citigroup (42,6 miliarde dolari), Procter & Gamble (42 miliarde dolari), Johnson & Johnson (41,6 miliarde dolari), Apple (40,4 miliarde dolari) si HP (33,4 miliarde dolari).

Repatrierea profiturilor este un subiect fierbinte de mai multi ani pentru politicieni, directori de companii şi firmele de lobby, scrie CNBC.

Criticii corporatiilor sustin ca prea multe dintre acestea folosesc firme paravan pentru a-şi ascunde profiturile in afara tarii, in timp ce organizatiile de lobby cer scutiri de taxe pentru aducerea banilor in SUA, afirmand ca aceste profituri pot fi folosite pentru a extinde afacerile, creand astfel locuri de munca.