Cutremur in lumea secreta a bogatilor. Dezvaluiri despre politicienii si mogulii care au ascuns in offshore-uri o suma de doua ori cat PIB-ul SUA
Dezvaluiri din industria financiara arata ca peste 1.000 de persoane cu averi impresionante isi tin economiile in conturi de offshore, scrie The Guardian.
Sistemul financiar din Marea Britanie a lasat sa ii scape informatii si inregistrari importante cu privire la identitatea a mii de persoane, de la oligarhi si presedinti de stat, la fiica unui dictator si un milionar britanic, acuzat ca isi ascunde bunurile de fosta sotie.
Cele peste doua milioane de e-mailuri si alte documente, majoritatea venite din paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice, ar putea sa provoace un cutremur in sistemul offshore, cu atat mai mult cu cat un fost director economic de la firma de management si consultanta McKinsey estimeaza ca sumele din astfel de conturi se ridica la 32 de trilioane de dolari.
Iata cativa dintre detinatorii ale caror nume au fost facute publice:
- Jean-Jacques Augier, trezorierul din stafful de campanie al presedintelui francez Francois Hollande, si prietenul apropiat al acestuia.
- Fostul ministru de finante al Mongoliei. Acesta a recunoscut ca a fost o greseala sa nu isi declare banii depusi in timpul mandatului intr-un cont din Elvetia.
- Presedintele Azerbaijanului si familia sa.
- Sotia lui Igor Shuvalov, vicepremierul Rusiei. Politicianul a negat insa orice acuzatie.
- Sotul unei senatoare din Canada, care a depus peste 800.000 de dolari intr-un cont de offshore.
- Maria Imelda Marcos Manotoc, fiica fostului presedinte Ferdinand Marcos, dictator filipinez recunoscut pentru faptele sale de coruptie.
- Denise Rich, fosta sotie a mogulului din petrol Marc Rich, care a depus 144 milioane de dolari intr-un cont din Insulele Cook. Acesta a fost iertat anterior de presedintele american Bill Clinton, pentru acuzatiile de evaziune fiscala.
- Baroneasa Carmen Thyssen-Bornemisza, o fosta regina a frumusetii si cea mai bogata colectionara de arta din Spania. A folosit banii din conturile de offshore ca sa isi cumpere tablouri.
Cele mai multe dintre conturile descoperite se afla in Insulele Virgine Britanice, insa nu se stie cu exactitate despre ce suma e vorba. Se stie insa ca sunt infiintate peste un milion de conturi de offshore in micul stat din Caraibe, incepand din 1980, dar identitatea detinatorilor nu a fost niciodata dezvaluita. Oficialii pretind ca Insulele continua sa pastreze discretia celor care isi depun banii acolo, iar acest lucru nu este in niciun caz ceva ilegal sau imoral.
“Legislatia noastra ofera un mediu mai ostil pentru comiterea ilegalitatilor, fata de alte jurisdictii. In rarele cazuri in care Insulele Virgine au fost implicate in activitati ilegale, am raspuns rapid si ferm”, a declarat Neil Smith, secretarul financiar al tarii.
Datele facute publice de WikiLeaks au starnit controverse profunde in 2010, cand mai multe documente militare si diplomatice ale Statelor Unite au fost scoase la lumina. Informatiile dezvaluite in prezent reprezinta 200 gigabytes, acoperind mai bine de un deceniu despre tranzactiile financiare globale si conturile de offshore din Singapore, Hong Kong si Insulele Cook.
Pe acelasi subiect: