Sudul Spaniei este afectat de mai multe luni de o seceta severa, care afecteaza in special Andaluzia. Spania este cel mai mare producator de ulei de masline la nivel mondial, inaintea Italiei, iar Andaluzia asigura 45% din productia tarii.

In fata riscului unei recolte foarte scazute in acest an, piata a reactionat, iar cotatia uleiului de masline extravirgin a crescut in numai cateva saptamani de la 2,4 euro pe kilogram la 2,7 euro, potrivit federatiei spaniole a industriei de profil, Infaoliva. Pretul mediu din ultimii zece ani a fost de 2,45 euro pe kilogram.

In Italia, pericolul vine de la bacteria "Xylella fastidiosa", al carei atac duce la uscarea maslinilor. Bacteria a aparut anul trecut in sudul Italiei.

"Nu exista remediu, singura solutie este arderea arborilor contaminati pentru a preveni extinderea rapida a bacteriei", a declarat Raffaele Piano, producator din centrul regiunii Apulia.

Piano estimeaza ca preturile vor creste cu 30%-40% din cauza faptului ca vor fi mai putine masline, deci mai putin ulei, el precizand insa ca nu va fi afectata calitatea.

Si producatorii si analistii din Spania se asteapta la cresterea preturilor in lunile urmatoare, dar au evitat sa faca estimari.

"Este o veste buna pentru producatori. Productia mare din sezonul trecut a avut ca efect scaderea preturilor", a declarat Thomas Mielke, analist la institutul Oil World din Germania.

In ultimii 20 de ani, productia de masline a crescut cu aproape 60% la nivel mondial, avans generat de tari precum China, Statele Unite, Australia si Canada, potrivit Consiliului International al Uleiului.

In sezonul trecut, respectiv perioada octombrie-iunie, productia Spaniei a fost de 1,77 de milioane de tone, cu 40% peste media ultimilor patru ani, potrivit Ministerului Agriculturii de la Madrid. Pentru actualul sezon, este anticipata o productie de 800 de mii pana la 1 milion de tone.