Profit din reziduuri. Cum ajunge uleiul alimentar sa fie transformat in sapun sau crema
Uleiul alimentar folosit le aduce profit celor care il aduna. Dovada ca, in ultimii cinci ani, numarul firmelor care il colecteaza s-a dublat. Cei care si-au dat seama de importanta reciclarii il iau de la restaurante sau din bucatariile noastre si il trimit in tari dezvoltate, ca Germania si Austria, unde este transformat in sapun si creme. Expertii ne atrag atentia sa nu aruncam uleiul ars in canalizare, pentru ca otraveste apele.
Intr-o singura saptamana, in Romania, sunt colectate cateva mii de tone de ulei ars din bucatariile restaurantelor sau din locuintele noastre. Din pacate, alte cateva tone sunt aruncate la canal de cei care nu stiu cat de periculos poate fi. Un singur litru de ulei ars polueaza un milion de litri de apa, iar daca ajunge intr-un lac omoara pestii si plantele.
Uleiul ramas de la cartofi prajiti, de exemplu, nu doar ca ar dauna mediului incojurator, dar ar si infunda sistemul de canalizare. Asa ca restaurantele sunt obligate prin lege sa stranga uleiul si sa apeleze la centrele de colectare, care il folosesc apoi pentru export.
Aici apare profitul pentru cei care si-au deschis firme de colectare. De la restaurant, uleiul este dus intr-un depozit, unde este tinut la temperaturi ridicate pentru filtrare. "In momentul in care el are undeva la maxim 1% impuritati si 1% apa, se pregateste si se transporta", explica Marius Pantea, agent de vanzari al unei firme de colectare.
Odata pregatit pentru transport, uleiul merge in tarile care au dezvoltat o intreaga industrie a reciclarii: Germania, Austria sau Ungaria. De acolo, cele mai mari cantitati de ulei sunt transformate in biodisel - un combustibil folosit de masinile eco. Sau in alte produse care se regasesc pe piata bunurilor de larg consum.
Probabil e greu de crezut, dar acel ulei, ramas de la cartofii prajiti, este unul dintre ingredientele principale folosite pentru fabricarea sapunului sau a unor creme des intalnite in comert. Asa ca nu-i de mirare ca afacerea de colectare a uleiului a explodat in ultimii ani si se gasesc din ce in ce mai multi binevoitori care vin sa il ridice gratuit chiar de la domiciliu.
Daca unele companii iau uleiul de la restaurante, altele se ofera sa-l ridice de la domiciuliul oamenilor si pentru el platesc 1 leu pe litru.
Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in 2009, in Romania existau doar 78 de firme autorizate pentru colectarea uleiului rezidual, iar in 2012, numarul lor crescuse la 135. Din pacate, la noi inca nu exista o fabrica de regenerare a uleiului uzat.