Liderii UE si institutiile financiare creditoare sustin ca singura solutie pentru revenirea Greciei in cercul select al Europei este sa taie si mai mult din cheltuielile publice, adica din salarii, pensii si ajutoare sociale, si sa-si plateasca taxele la stat.

De altfel, sefa FMI, Christine Lagarde a avut, zilele trecute, o iesire foarte dura la adresa Greciei, sustinand ca nu compatimeste populatia elena asa cum ii compatimeste pe copiii saraci din Africa, iar grecii ar trebui sa se scoata singuri din criza, paltindu-si taxele si impozitele la stat.

Firma de consultanta McKinsey a elaborat, insa, un studiu, in care a analizat in amanunt economia statului elen si a venit cu un plan de masuri pe zece ani, care ar ajuta Grecia sa-si revina din punct de vedere economic, masuri care ar putea chiar sa o aduca in topul exportatorilor.

Iar acest lucru ar fi posibil daca statul elen ar pune mai mult accent pe produsele traditionale pe care pe care le produce si care se consuma cu succes in intreaga lume.

Cercetatorii de la McKinsey spun ca Grecia ar putea sa dezvolte industria de procesare a alimentelor cu produse pe care le au din belsug si pe care ar putea sa le vanda apoi in toata lumea. Specialstii se refara aici la uleiul de masline, fructe si legume, produsele lactate si cele de panificatie.

Autorii studiului iau ca exemplu uleiul de masline, in conditiile in care Grecia este al treilea cel mai mare producator al acestui aliment din lume. Numai ca Atena vinde 60% din ce produce, engros, catre Italia, care proceseaza uleiul si vinde produsul finit cu 50% mai scump decat l-a cumparat de la greci.

Totodata, branzeturile si iaurturile grecesti sunt foarte cautate in lume, iar o dezvoltare pe acest segment ar transforma Grecia intr-unul din cei mai mari exportatori ai planetei. Potrivit McKinsey, Grecia detine doar 28% din piata branzeturilor cu celebra branza Feta si doar 30% din piata americana a iaurturilor cu produsele sale lactate.

Fructele si legumele exotice pe care le produce Grecia sunt, de asemenea, oportunitati de dezvoltare si variante de crestere a exporturilor, care ar putea transforma statul elen, in urmatorii ani, din oaia neagra a UE intr-un exportator de top al lumii.