Grecii au votat: Europa este buna de plata. Atena are toate sansele sa primeasca transa vitala de 12 miliarde de euro, maine, dupa intrunirea ministrilor de Finante, din Uniunea Europeana.

Grecii au comertul in sange si premierul Papandreu nu face exceptie. Abia sosit la lucrarile Internationalei Socialiste, seful guvernului de la Atena s-a oprit pentru o clipa sa stea de vorba cu un grup de turisti. Nici nu e de mirare, pentru ca in ei sta speranta ca economia Greciei isi va reveni. "Noi am intrat intr-o noua faza, cu pasi dificili, de stabilizare, dar si de recuperare si crestere economica", spune premierul elen.

Asta inseamna desigur privatizari masive. Nimeni vrea cu adevarat asta la Atena, dar fara banii obtinuti pe rafinarii, porturi, companii de gaz si asa mai departe, Grecia n-are nicio sansa sa scape de datorii.

In Grecia guvernul este un manager ineficient, dar statul elen detine cam jumatate din economie, de la companii enegetice la case de pariuri. Deja au inchiriat portul Pireu chinezilor, populatia n-a fost fericita, dar oficialii spun ca dupa inchiriere, au realizat contaracte de miliarde de dolari.

Exact asta spera Atena si dupa ce va fi scos la mezat tot ce se poate vinde. In plus, premierul Papandreou da asigurari ca situatia dificila din tara sa, nu va trage in jos si statele vecine, prin scurgeri de capital catre Atena.

George Papandreou mai spune ca "sistemul bancar din Grecia va fi robust si in continuare, si va putea ajuta realizarea de noi investitii, atat in Grecia, cat si in regiune."

Deocamdata, asta inseamna prea putin pentru grecii de rand. Situatia s-ar putea schimba insa odata cu sosirea noilor transe de la FMI si Uniunea Europeana, care vor repune finantele Greciei, pe linia de plutire.

In ciuda crizei, grecii stiu sa faca haz de necaz ca si noi. Ei l-au desemnat pe poeremierul Papandreou angajatul anului, dar nu la guvern, ci la FMI.