Votul din Parlament asupra proiectului de masuri de austeritate a fost crucial pentru continuarea ajutorului financiar international pentru Grecia, dar si pentru zona euro.

Pe de alta parte, grecii au continuat si astazi manifestatiile in strada, cu accente violente, ziua in care s-a decis soarta tarii si a intregii Europe.

In tot acest timp, presedintele elen se afla la Bucuresti unde s-a intalnit cu seful Senatului Mircea Geoana si cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. De asemenea,  Karolos Papoulias s-a intalnit cu primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, si impreuna au participat la dezvelirea statuii lui Eleftherios Venizelos.

Premierul Greciei a mizat pe datoria patriotica

Prim-ministrul George Papandreou (foto) le-a spus deputatilor ca au "datoria patriotica" sa voteze masurile de austeritate.

"E o conditie pentru noi, in parlamentul grec, sa ne facem datoria in aceste zile, o datorie dificila, dar absolut necesara. Trebuie sa punem Grecia mai presus de toate, mai presus de interesele politice", s spus premierul elen.

Guvernul va privatiza companiile ineficiente de stat si va reduce mii de locuri de munca dintr-o economie deja in recesiune. Adica se angajeaza, pana in 2015, sa faca economii la buget de peste 28 de miliarde de euro si sa incaseze cam 50 de miliarde de euro din privatizari.

Proteste violente la Atena. Grecia e inchisa pentru greva generala: "Europa ne santajeaza". VIDEO

"Profetul" Soros: Iesirea unei tari din zona euro este inevitabila. UE este in pragul unui colaps economic

Ce s-ar fi intamplat daca planul de masuri de austeritate ar fi cazut?

Alternativa ar fi fost falimentul. "Prin al doilea pachet de salvare, Grecia va castiga putin timp, dar acesta nu va rezolva problemele de fond si anume ca Grecia are datorii mult prea mari, care la moment dat vor trebui restructurate. Iar responsabilii europeni au mari dificultati in a decide cum sa faca asta si cum sa convinga bancile europene sa-si asume o parte din pierderi. Ca sa nu mai pomenim ca exista si alte tari, precum Portugalia, Irlanda, Spania, care se confrunta cu probleme similare", considera Jon Hilsenrath, editorialist al Wall Street Journal.

Daca masurile de austeritate nu ar fi trecut de parlament, Uniunea Europeana si FMI nu ar mai fi dat Greciei o transa vitala de 13 miliarde, "colacul de salvare" de care sa se agate statul elen pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Fitch a amenintat ca va considera o eventuala restructurare a datoriilor Atenei drept o intrare in incapacitate de plata si va reduce in consecinta ratingul suveran al tarii.

"PLANUL B": Ce va face Europa daca pachetul de masuri de austeritate nu trece de parlamentul elen?

Grecia, la pamant. Unde au dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici

Dar cu toate ca intreaga Europa depinde de ce se intampla in Grecia, opozitia elena a acuzat FMI ca “santajeaza” guvernul.

Liderul opozitiei din Grecia, Antonis Samaras, declara, pentru Financial Times, ca partidul sau va vota impotriva noului plan de austeritate propus de guvern, spulberand astfel sperantele creditorilor straini ca politicienii eleni se vor uni intr-un ultim efort de evitare a falimentului.

"Imi cer sa sprijin un medicament pentru cineva care moare din cauza acestuia. Nu o voi face", a afirmat Antonis Samaras, lider al partidului conservator Noua Democratie.

Grecia are o datorie de 340 de miliarde de euro, adica 150% din PIB, cu alte cuvinte peste 30.000 de euro pe cap de locuitor. O intrare in incapacitate de plata va lovi bancile care detin obligatiuni emise de statul elen, in principal banci germane si franceze, dar si Banca Centrala Europeana.

Politia foloseste gaze lacrimogene impotriva manifestantilor de la Atena

Manifestantii de la Atena isi continua protestele si in aceasta dimineata, politia fiind nevoita sa foloseasca gaze lacrimogene in confruntarile cu protestatarii.

Politistii au respins un grup de 400 de manfiestanti de stanga in fata hotelului Hilton, din apropierea centrului orasului. Manifestantii, care incercau sa ajunga in piata Syntagma, in apropierea Parlamentului, au fost indepartati cu ajutorul gazelor lacrimogene, scrie AFP.

Si in cursul zilei de ieri au avut loc mai multe confruntari intre miile de manifestanti si politie, in urma carora cel putin 37 de persoane au fost ranite si alte 14 au fost retinute de fortele de ordine.

Citeste si:

Surpriza pentru turisti la JO din 2012. Cum va arata telecabina de 50 mil. lire care va traversa Tamisa. VIDEO

Cum se dezvolta brandurile pe Wall Street. Ce casa de moda ar putea incheia cea mai profitabila tranzactie a ultimilor ani. FOTO