"Fondurile mutuale (americane, n.r.) active pe pietele interbancare au expunere in Europa", a afirmat John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, intr-o conferinta de presa.

Unii intermediari financiari din SUA depind de pietele interbancare pentru a-si asigura fonduri, dar Rezerva Federala americana asigura o sursa de finantare disponibila imediat, a daugat Lipsky.

Riscul major al unei extinderi a crizei din Grecia vine din partea bancilor europene, considera Gian Maria Milesi-Ferretti,economist la FMI. "Canalul de transmisie prin intermediul fondurilor mutale de pe pietele interbancare ar fi deschis, iar situatia ar deveni si mai periculoasa in cazul unei extinderi a crizei la bancile importante din Europa, deoarece acestea u o activitate importanta in dolari", a spus economistul FMI.

Parlamentul elen a aprobat, miercuri, un pachet de masuri de austeritate in valoare de 28 de miliarde de euro, insa legea de implementare a acestuia si un program de privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro vor fi votate joi.

Masurile sunt ncesare pentru ca Grecia sa primeasca o transa de 12 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, parte a pachetului de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro stabilite anul trecut. Guvernul elen are nevoie de finantare externa pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Citeste si

Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci germane

Cinci mari greseli pe care le fac publicatiile media