Cladirea, cu o suprafata de 56.000 de metri patrati din Victoria Street, una dintre strazile cele mai frecventate din capitala britanica, si care a adapostit sediul Scotland Yard incepand din 1967, a fost scoasa la vanzare in luna septembrie.

Cumparatorul este fondul de investitii Abu Dhabi Financial Group, care a platit cu 120 de milioane de lire (152 milioane euro) mai mult fata de pretul stabilit initial.

Municipalitatea a dat asigurari ca economiile realizate prin aceasta vanzare vor permite modernizarea fortelor politiei, echiparea agentilor cu materiale de ultima generatie, precum veste de protectie cu camere video incorporate sau cu tablete.

Fostul sediu al Scotland Yard va fi transformat intr-un complex rezidential, comercial si hotelier, in timp ce politistii se vor muta la Curtis Green, o cladire mai modesta situata pe Victoria Embankment, pe malul Tamisei.

Intrebat despre aceasta noua achizitie a unui complex imobiliar londonez de catre un fond de investitii din strainatate, Boris Johnson a replicat ca originea cumparatorului nu este importanta.

"Cine gandeste astfel este, cred eu, complet ignorant in privinta functionarii economiei", a spus primarul.

Un numar de 11 cumparatori potentiali au licitat pentru achizitionarea celebrei cladiri cu pereti de sticla si emblema triunghiulara, care apare in mod regulat in jurnalele televiziunilor, telenovele si filme.

Abu Dhabi Financial Group mai este implicat intr-un proiect imobiliar de anvergura din centrul Londrei, in cadrul caruia vor construite apartamente de lux, un centru spa si un restaurant, pe un teren cu o suprafata de 271.051 de metri patrati, situat langa palatul Buckingham.