Cu taxe atragatoare pentru super bogatii lumii, cu o clima mediteraneana atat de cautata si cu privelisti ce-ti taie rasuflarea, Monaco detine de mult timp titlul de cea mai exclusivista si la moda piata imobiliara din lume. 

Insa un nou studiu arata ca Londra vine cu putere din urma.

Diferenta intre preturile caselor din Londra si Monaco a ajuns foarte mica. Timp de multe decenii, Monte Carlo i-a atras pe cei mai bogati si cei mai cunoscuti, precum Sir Roger Moore, Dame Shirley Bassey si Sir Philip Green. 

Capitala britanica s-a apropiat insa de principat dupa ce preturile caselor au explodat aici in ultimii trei ani.

Potrivit unui raport al Pastor Real Estate, este doar o chestiune de putin timp pana cand se va pune semnul de egalitate intre preturile din Londra si Monaco, ambele atragand milionarii si miliardarii lumii ca un magnet.

In Fontvieille, cea mai scumpa zona din Monaco, un apartament mediu este undeva la 3,43 milioane de lire sterline, in timp ce Knightsbridge vine bine din urma: 3,27 milioane lire sterline.

Era un cu totul alt peisaj acum trei ani, cand Marea Britanie se zbatea sa iasa din criza economica. Intre 2006 si 2011, diferenta dintre cele doua piete a fost uriasa. In 2011, Monaco era deja cu 64% mai scump decat Londra. Insa intre 2011 si 2013, s-a redus la 30%.

Susan Cohen, director la Pastor Real Estate: "Ambele puteri in domeniu se bazeaza puternic pe finante, turism si comert si amandoua lupta pentru titlul de cea mai valoroasa si cautata piata imobiliara de lux a Europei".

Amandoua au un numar mare de clienti straini, peste 80% in Monaco si peste 75% in Knightsbridge, Belgravia si Mayfair.

Alex Lawrie, Lawrie Cornish: "Din 2011, piata londneza a renascut printr-un urias aflux de investitii globale in capitala. In contrast, Monaco a continuat pe modelul de stabilitate si astfel diferenta dintre ele s-a redus"