Pana anul acesta, in Romania a fost interzisa vanzarea terenurilor catre cetatenii straini, persoane fizice. Dar cei sapte ani de la aderarea noastra la Uniunea Europeana au trecut, asa ca de la 1 ianuarie oricine poate cumpara teren.

Pana acum au cumparat terenuri doar companiile straine care au acumulat 800 de mii de hectare. Italienii si nemtii au investit in agricultura cel mai mult in vestul tarii, urmati de cei din tarile arabe in sud. Maghiarii sunt pe locul al patrulea cu aproape 100 de mii de hectare.

Presa scrie ca Ungaria planuieste sa cumpere in continuare teren in Ardeal de la cei care nu-l pot lucra, iar in schimb sa plateasca o renta viagera. Pamantul este dat apoi unui tanar care vrea sa il cultive.    

Contactata de Stirile ProTV, ambasada tarii vecine nu a facut niciun comentariu pana la aceasta ora legat de acest subiect. Asta in conditiile in care in Ungaria strainii nu pot cumpara teren.

Strainii vin in Romania pentru avem preturi foarte mici. La noi hectarul costa in medie 2.400 de euro, in timp ce in Franta sau Germania 10 mii de metri patrati de teren arabil valoreaza peste 30 de mii de euro.

Presedintele Basescu a retrimis in parlament legea vanzarii terenurilor catre straini. Romanii aveau intieietate la cumparare unui teren. Abia dupa 30 de zile, daca nu se interesa nimeni, il putea cumpara un strain. "Nu ne va afecta", sustine italianul Mateo Luizzi care are in arenda si proprietate in total 1.000 de hectare, undeva in Satu Mare.

Legea terenurilor agricole ar putea fi aprobata din nou de Parlament saptamana viitoare.