Planul de 2 trilioane de dolari pentru a scapa de dependenta de petrol. Arabia Saudita pregateste cea mai mare companie petroliera din lume pentru listare
JPMorgan Chase & Co. si Michael Klein, fostul bancher de investitii de la Citigroup, care si-a infiintat propria companie, au fost selectati pentru a consilia Oferta Publica Initiala a Aramco, cea mai mare companie petroliera din lumeau declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) este cea mai mare companie petroliera din lume cu rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Daca se va organiza un IPO, analistii estimeaza ca Aramco ar putea deveni cea mai mare companie listata din lume cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, avand in vedere marimea Aramco si importanta sa pentru politica petroliera a Arabiei Saudite, analistii sunt de parere ca vanzarea de actiuni la Aramco se va concentra pe diviziile de rafinare si petrochimie, dar este posibil sa includa si o parte din activele de explorare si productie.
Michael Klein va acorda consultanta strategica Guvernului de la Riad, in timp ce JPMorgan se va ocupa de pregatirile Ofertei Publice Initiale a Aramco si ar putea gestiona si listarea companiei, sustin sursele, care adauga ca nu s-a luat inca nicio decizie privind IPO. Reprezentantii Aramco si JPMorgan nu au dorit sa comenteze informatia.
Arabia Saudita este pregatita pentru declinul pretului la titei si va crea cel mai mare fond suveran de investitii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari, a declarat recent printul mostenitor Mohammed bin Salman.
Fondul public de investitii (PIF) va ajuta Arabia Saudita sa-si reduca dependenta de veniturile obtinute din exporturile de titei, a apreciat oficialul saudit. Ca parte a acestei strategii, Arabia Saudita va vinde actiuni in Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, si va transforma gigantul energetic intr-un conglomerat industrial. Oferta Publica Initiala (IPO) ar putea avea loc anul viitor, Arabia Saudita intentionand sa vanda o participatie de sub 5%, a explicat Mohammed bin Salman.
In urma listarii la bursa a Aramco si a transferarii actiunilor in fondul suveran, investitiile vor fi sursa veniturilor Guvernului de la Riad, si nu petrolul. "Ceea ce ne ramane de facut acum este sa ne diversificam investitiile. Astfel, in urmatorii 20 de ani, vom fi o economie care nu va depinde in mare masura de titei", a declarat printul mostenitor.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator de titei.
Vanzarea Aramco este planificata pentru 2018 sau chiar cu un an mai devreme, sustine Mohammed bin Salman. Fondul public de investitii va juca apoi un rol major in economie, investind in tara si peste hotare, fiind suficient de mare pentru a cumpara cele mai mari companii tranzactionate la bursa - Apple, Alphabet (compania mama a Google), Microsoft si Berkshire Hathaway.
Insa o cotare publica initiala la Aramco vine intr-un moment dificil. In ianuarie, pretul barilului de petrol Brent a coborat sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preturile petrolului sunt in scadere de peste un an si jumatate, din cauza excesului de oferta de pe piata, la care s-a adaugat, recent, ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
Pe acelasi subiect: