Pretul petrolului din nou in scadere, pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran pentru influenta in Orientul Mijlociu. Barilul ar putea ajunge “cu mult” sub 40 dolari
Cotatia petrolului a scazut luni cu 6%, in urma esecului reuniunii de la Doha, unde principalii exportatori nu au reusit sa ajunga la un acord privind inghetarea productiei de titei, transmite Reuters.
"Credibilitatea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind coordonarea productiei este acum foarte scazuta. Dar nu este vorba doar de titei in cazul Arabiei Saudite. Este mai mult o problema de politica regionala", a afirmat analistul Peter Lee, de la BMI Research, o subsidiara a agentiei de evaluare financiara Fitch.
Tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudita si Iran au contribuit la esecul negocierilor, ceea ce a sporit temerile ca principalele state producatoare isi vor intensifica eforturile pentru a-si majora cota de piata prin acordarea unor discounturi semnificative.
Statele membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti exportatori s-au intalnit duminica la Doha pentru a discuta inghetarea productiei de petrol la nivelul din ianuarie, cea mai recenta incercare de a sprijini pretul titeiului pe o piata suprasaturata. Dar participantii nu au reusit sa ajunga la un acord, dupa ce Arabia Saudita a cerut ca Iranul, ai carui reprezentanti nu au venit la Doha, sa semneze tranzactia.
Cele doua state concureaza pentru influenta in Orientul Mijlociu, fiind implicate in conflictele din Siria si Yemen.
Luni dimineata, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare a scazut cu 6%, inainte de a se redresa la 41,31 dolari, un declin de 4,15% fata de valoarea de 43,10 dolari, la inchiderea sedintei Bursei ICE Futures din Londra. De asemenea, barilul de titei american inregistra luni dimineata o scadere de 4,6%, la 38,50 dolari.
Ca rezultat al esecului negocierilor de la Doha, cotatia barilului de petrol Brent ar putea scadea probabil mult sub nivelul de 40 de dolari, a avertizat analistul Peter Lee.
Luni, pietele bursiere din China si Hong Kong erau in scadere, investitorii fiind ingrijorati de scaderea pretului titeiului si de incetinirea cresterii economiei chineze.
Indicele principal Shanghai Composite inregistra luni dimineata un declin de 1,3%, la 3.037,80 puncte, in timp ce la Hong Kong indicele Hang Seng a scazut cu 1,2%, iar indicele Hong Kong China Enterprises inregistra un recul de 2,1%. Indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a scazut luni dimineata cu aproape 3%, la 16.344,09 puncte.
Pretul barilului de titei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungand la mai putin de 30 de dolari, pe masura ce OPEC a decis sa-si apere cota de piata in fata rivalilor, prin pomparea unei cantitati record de titei, in pofida scaderii preturilor.
Revenirea Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului la titei.
Pe acelasi subiect: